• Jacques Timmers met een aantal gedoneerde producten.
• Jacques Timmers met een aantal gedoneerde producten. Foto: Martijn Kuiler

Inzamelactie vanuit Krimpenerwaard voor Oekraïners in nood

Algemeen 1.035 keer gelezen

REGIO • Jacques Timmers en Noreen Sanford uit Gouderak zijn een inzamelingsactie voor Oekraïne begonnen. De twee hebben in diverse supermarkten in de regio een box geplaatst waarin sympathisanten (lang houdbare) levensmiddelen kunnen deponeren. 

“Er wordt gelukkig al flink gedoneerd”, stelt Jacques tevreden vast. “We sorteren en verpakken de producten en voegen er een inhoudsopgave in het Oekraïens bij. Eind volgende week wordt de eerste zending naar het depot van de Stichting Samen Voor Oekraïne gebracht. Zoals het er nu uitziet is hun eerstvolgende rit naar Oekraïne rond 10 december.”

Updates
Voor de actie zijn een Facebook- en Instagram-pagina (groenehartvooroekraine) aangemaakt. “Hier tonen we de voortgang van het project en welke supermarkten meedoen. Ook worden updates gedeeld van de twee stichtingen -naast genoemde organisatie ook Stichting Holland-Oekraïne-, die ervoor zorgen dat de hulpgoederen op de plaats van bestemming terecht komen.”

De actie ontstond na het zien van een interview met Olaf Koens, schrijver en televisiejournalist. “Dat trof ons”, meldt Jacques. “Oekraïners die tot nu toe de oorlog hebben overleefd, gaan zware maanden tegemoet nu de winter zijn intrede heeft gedaan en velen zonder stroom en eerste levensbehoeften zitten.”

Reden voor Jacques en zijn partner Noreen om in actie te komen. “We zijn als ondernemer langzaam naar ons pensioen toe aan het werken en hebben nu meer tijd om ook een steentje bij te dragen. We kwamen op het idee van inzamelboxen, die inmiddels zijn geplaatst in supermarkten in Gouderak (Coop), Stolwijk (Plus en Boni), Haastrecht (Coop), Ammerstol (Gemiva Spar) en Bergambacht (Plus). We hopen dat meer supermarkten in de Krimpenerwaard inhaken op de actie.”

Pasta
Jacques en Noreen richten zich vooral op producten met een lange houdbaarheid, voldoende voedingswaarde en die geen onnodig volume innemen. “Denk aan pasta, rijst, noodles, soep, vleesproducten als smac en corned, maar ook kaarsen en zaklantaarns. We hebben liever geen producten in glas.”

De twee willen voorkomen dat spullen verkeerd terecht komen en bijvoorbeeld op de zwarte markt belanden. “Dit was bepalend in onze keuze voor de twee stichtingen met wie we samenwerken. Zij rijden vaak, hebben hun contacten aan de Oekraïense kant goed voor elkaar en werken nauw samen met de organisaties en de overheid ter plaatse.”

Jacques en Noreen zien tot hun genoegen dat de actie goed ontvangen wordt. Vanwege het succes zouden ze best wat hulp kunnen gebruiken. “Het veelvuldig delen van de Facebook- en Instagrampagina’s zou al helpen. Ook zoeken we contactpersonen die de boxen willen legen en de producten opslaan, dan wel mensen die willen meedenken over verdere initiatieven. En tenslotte hopen we dat ondernemers bijvoorbeeld aggregaten en petroleumkacheltjes willen doneren. Dat hoeft natuurlijk niet alleen, maar kan ook gezamenlijk. Deze hulpmiddelen zijn in Oekraïne op dit moment harder nodig dan ooit. Alles wat we inzamelen gaat mee met de transporten van de twee stichtingen, die zo vaak mogelijk naar Oekraïne rijden en tot ver in het land kunnen komen.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie