• Ina en Ard tussen de kerstbomen.
• Ina en Ard tussen de kerstbomen. Foto: Martijn Kuiler

Na ruim 45 jaar sluit Tuincentrum Krimpen

Algemeen 6.653 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tuincentrum Krimpen stopt er na ruim 45 jaar mee. De kleinschalige zaak in de wijk Oud-Krimpen opent zaterdag 31 december voor het laatst de deuren.

‘Aardige mensen en niet duur’, ‘Deskundig en veel keus’ en ‘Behulpzaam en geduldig’. Het zijn zomaar wat van de vele positieve beoordelingen die bij internetzoekmachine Google te vinden zijn van Tuincentrum Krimpen. Duidelijk is dat klanten er graag over de vloer komen. Voor wie er niet bekend is, is het wel even zoeken, want de winkel met planten, perkgoed, zaden en aanverwante tuinbenodigdheden ligt verscholen achter een woning aan de Kortlandstraat. Het is er dan ook nog echt een ouderwets ‘buurtgebeuren’ met een vaste, trouwe klantenkring. Helaas stopt dat na ruim 45 jaar, nu het besluit is genomen om eind december definitief de deuren te sluiten. “Een moeilijke en emotionele beslissing”, aldus Ina Broere (69).

Aan het besluit om te stoppen ligt een verdrietige familiegebeurtenis ten grondslag. Hans Broere overleed eind augustus plotseling op 72-jarige leeftijd. “Hij was altijd de drijvende kracht achter het tuincentrum”, vertelt zijn weduwe Ina in een sfeervol zitje tussen de tafels vol met winterbloeiers. Op een tafeltje prijkt een foto van Hans als warme en liefdevolle herinnering. “Het wordt nooit meer zoals het was. Het is dan ook moeilijk om door te gaan. Daarbij speelt ook mijn leeftijd een rol.”

Haar zoon Ard en dochter Lieneke zitten er ook bij om hun moeder wat te steunen bij het doen van haar verhaal. “Ik werkte al deels mee in het bedrijf”, vertelt Ard (47) onder het genot van een kop koffie met een plak cake. “In 2004 ben ik mede-eigenaar geworden, nadat mijn vader een niertransplantatie had ondergaan en het zodoende wat rustiger aan moest gaan doen. Ook heb en had ik nog mijn eigen tuinontwerp- en hoveniersbedrijf Kortland, waar ik nu gewoon mee doorga.”

Samenwerking
“De samenwerking was altijd heel goed”, vult Ina aan. “Hans deed de administratie en inkoop, Ard de logistiek en ik zat in de verkoop. Ja, het was altijd fijn en gezellig met elkaar.” Dochter Lieneke (45) bekleedde naar eigen zeggen een wat bescheidenere rol. “Ik hielp altijd mee op bijzondere dagen, vaak als het weer wat warmer werd en de mensen om perkgoed kwamen.” Oudste zoon Hans jr. zit ook in het ‘vak’ en is in Krimpen al jaren bekend met zijn eigen hoveniersbedrijf ‘Hans Broere’. “Zelfs van de kleinkinderen - we hebben er negen - helpen er nu al mee in het bedrijf”, vertelt Ina trots. “Jochem altijd op zaterdag, Hans was voor hem en de andere kleinkinderen altijd ‘opa-tuin’.”

Hans begon het tuincentrum als hobby naast zijn vaste baan. Ina: “Hij was altijd al bezig met het telen van planten en gewassen, dus dit was een logische stap. Het begon heel klein hoor, hier achter het huis. Zo waren we in het begin alleen op zaterdag open, later werd dit uitgebreid”. In al die jaren floreerde het tuincentrum onder het bezielende enthousiasme van Hans sr. De vaste, trouwe klantenkring groeide gestaag. 

Ina zegt het ‘fijne’ contact met de klanten dan ook zeker te gaan missen. “Een praatje onder het genot van een bakje koffie of thee, was altijd heel gezellig. Er kwam van alles ter sprake. Je wist dan ook heel veel van elkaar. Er zijn zelfs hechte vriendschappen uit voort gekomen.” Het was voor haar dan ook zeker niet het fijnste moment om de klanten op de hoogte te stellen van het besluit om te stoppen. “Iedereen vindt het jammer en zegt het te gaan missen. Dat doet je wel goed. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor de klandizie, het vertrouwen en de mooie vriendschappen die zijn ontstaan.” Er schiet haar daarbij nog wat te binnen: “Wat ook nog leuk is om te vermelden, is dat we een erkend leerbedrijf waren voor de tuinbouwschool in Gouda. Tal van leerlingen hebben hier stage gelopen. Kleindochter Heidi was eerder dit jaar de laatste.”

Kerstbomen
Net voor de sluiting wacht er nog wel een grote klus: de traditionele kerstbomenverkoop. Op het terrein achter de woning aan de Kortlandstraat 41 staat het inmiddels al vol met kerstbomen in tal van soorten en maten, in pot en gezaagd. Ard: “Die moet je al ver vooruit inkopen bij de groothandel, anders grijp je gewoon mis. Het is altijd weer een pittige tijd, zeker als de bomen geleverd worden, dan is het passen en meten om ze hier kwijt te kunnen. Direct na Sinterklaas komt de verkoop altijd echt op gang, dus we kijken er weer naar uit. Ook is er weer een ruime sortering kerstgroen en -kransen.”

De definitieve sluiting is op oudejaarsdag. Op 29 en 30 december gaat een deel van het plantenassortiment tegen de helft van de prijs van de hand.

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie