• Jos Huizinga: actief terug in de Krimpenerwaard.
• Jos Huizinga: actief terug in de Krimpenerwaard. Foto: Jan Timmer

Jos Huizinga: verbinder tussen de drie O’s

Algemeen 713 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De cirkel is rond voor Jos Huizinga, de nieuwe programmamanager van Ondernemerskring Krimpenerwaard.

“In de vroege jaren tachtig was ik al eens secretaris van de Ondernemerskring in Schoonhoven,” glimlacht Huizinga. “En nu, zo’n veertig jaar later en inmiddels gepensioneerd, keer ik terug in ‘het wereldje’. Met enorm veel plezier, want in deze functie kan ik veel van mezelf kwijt. Mijn lange bestuurlijke ervaring en mijn vermogen om te verbinden bijvoorbeeld.”

Huizinga (67) heeft een lange en mooie maatschappelijke carrière achter de rug. De van origine sociaal geograaf met onderwijsbevoegdheid werkte als journalist en was in de jaren tachtig actief als medewerker van de Tweede Kamer-fractie van het CDA. In die hoedanigheid maakte hij de drie kabinetten mee waaraan Ruud Lubbers leiding gaf. “Een man waar ik met veel respect en bewondering aan terugdenk”, zegt Jos Huizinga. “Net zoals ik nog altijd fan ben van Angela Merkel, de voormalige bondskanselier van Duitsland. Zij straalden allebei de kracht van vertrouwen uit en wisten precies hoe ze zich moesten opstellen binnen het openbaar bestuur.”

In 1990 ging Jos Huizinga een nieuwe uitdaging aan: hij werd directeur van een hulporganisatie, die zich op het vlak van onder meer onderwijs en landbouw bezighield met verschillende projecten in Afrika. “Ik heb er heel veel geleerd. Vooral ook als het ging om hoe mensen met elkaar omgaan en -vooral- naar elkaar omzien. Van die onderlinge warmte kunnen wij in Nederland een hoop opsteken.”

In 2002 nam de loopbaan van Jos Huizinga een nieuwe wending: hij werd wethouder van de toenmalige gemeente Schoonhoven en trok vervolgens voor hetzelfde ambt naar Zeewolde, Maasdriel, Noordenveld en Zwijndrecht. In die laatste gemeente nam hij vorige week afscheid en begon zijn leven als pensionado. “Maar wél een actieve,” glimlacht Huizinga. “Ik kijk met een fijn gevoel terug op mijn wethouderschappen. En nu wachten nieuwe uitdagingen, zoals het programmamanagement van Ondernemerskring Krimpenerwaard. Een boeiende uitdaging waarbij ik geloof in een goede samenwerking tussen de drie O’s: overheid, ondernemers en onderwijs. Het is heel verstandig geweest om de vier ondernemersclubs samen te voegen tot één, zeker in relatie tot de grote vraagstukken in ons gebied op het vlak van energietransitie, werkgelegenheid en infrastructuur. Mijn rol in het geheel is die van ‘oliemannetje’, ofwel verbinder. Die taak is me op het lijf geschreven. Ik ben dan ook vol energie aan deze nieuwe job begonnen. Terug in ondernemerssferen; de cirkel is rond.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie