• Het sfeervolle Oude Haven Concert.
• Het sfeervolle Oude Haven Concert. Foto: Rob Glastra

Nazomerfestival 2022 trapt af met Oude Haven Concert

Algemeen 1.585 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Op de kop af 25 jaar na het eerste Oude Haven Concert, is zaterdag 27 augustus de 23ste editie aan de beurt. Een ‘grande finale’ na een dag vol muziek en educatie.

“Onder het motto ‘Schoonhoven maakt muziek’ vullen we de hele zaterdag muzikaal in”, legt Loek van der Kolk uit. Als bestuurslid van de Stichting Schoonhoven Klassiek is hij nauw betrokken bij het programma. “Lydia Zwart trapt om 10.00 uur af op het carillon van het stadhuis. Daarna volgen over de dag verspreid onder andere het zeemanskoor Recht zo die Gaat, muziekvereniging Tavenu, zangkoor Cheerio, draaiorgel De Schoonhovenaar en dansschool Younik.”

Muziekfabriek
Om 16.00 uur start op de Oude Haven een bijzondere activiteit voor de jeugd. “We gaan live ter plaatse in de Muziekfabriek een nummer maken”, vertelt Mikky Zomerdijk van de Silver Sound Studio. “Dat doen we met alle geluiden die je kunt maken. Dit kan een voorwerp zijn, maar ook met body percussion; geluid maken met je lichaam. Bijvoorbeeld klappen, fluiten of zingen.”

Samen met Het Cultuur Station is ze gevraagd om een muzikaal en tevens educatief programma voor kinderen te maken. Basisscholen worden deze week bezocht om zoveel mogelijk kids te mobiliseren voor dit evenement.

Vol van wat komen gaat
Als de avond begint te vallen, dan gaan de sfeervolle lichtjes aan langs de Oude Haven. Voorzitter Gregor Smeets van de Stichting Schoonhoven Klassiek, tevens oud-bewoner op deze fraaie locatie, is vol van wat komen gaat. “Mijn voorliefde voor muziek gaat terug naar mijn jeugd. Ik kom uit Limburg en was lid van de Harmonie. We willen vasthouden aan het brengen van licht klassiek en dit toegankelijk houden voor een breed publiek.”

Voor continuering de komende jaren zijn blijvend vrijwilligers en sponsors noodzakelijk. Uitgangspunt is en blijft dat er geen entree wordt geheven. Smeets: “Iedereen kan zijn steentje hieraan bijdragen.”

Traanmomentje
Om 21.00 uur wordt de aftrap verzorgd door de negenjarige (!) Gijs Meeuws. Dit jonge, muzikale Schoonhovense talent mag in groep zeven auditie doen voor het conservatorium. Het programma vervolgt met een bijdrage van trompettist Reinier Sijpens, die al varende in een bootje het publiek wil vermaken. Meerstemmige muziek wordt gebracht door Het Kobra Ensemble, bestaande uit zeven professionele zangeressen.

Tot slot speelt Carel Kraayenhof op de bandoneon. De muzikant is bekend van het ‘traanmomentje’ van Koningin Maxima, tijdens de bruiloft met Willem-Alexander. Kraayenhof treedt samen op met de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal.

Na afloop van het concert is er gelegenheid tot napraten tijdens de ‘afterglow’ op het Kazerneplein.

Het Oude Haven Concert vormt de start van het 15e Nazomerfestival in Schoonhoven. In een veelzijdig programma, gecoördineerd door Zilverstad Marketing, zijn er tot zondag 25 september gedurende vijf weekenden diverse evenementen te beleven in de Zilverstad. Het volledige festivalprogramma, inclusief tijden, aanmeldmogelijkheden en ticketverkoop, is te vinden op www.nazomerfestival.info

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden