• Schepenspotter Stefan van der Oest.
• Schepenspotter Stefan van der Oest. Foto: Dirk Molenaar

Geen schip ontgaat schepenspotter Stefan

Algemeen 1.596 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Al jaren is Stefan van der Oest (32) een bekende verschijning aan de boorden van de Lek. Zodra een schip in het vizier is, staat de schepenspotter klaar met zijn fototoestel. 

“Ik ben regelmatig hier aan het Veer om schepen te fotograferen”, vertelt Stefan. “Dat vind ik heerlijk om te doen.” 

Ondertussen houdt hij scherp in de gaten of er geen boot aankomt. Op elk schip staat aan de zij- en achterkant een registratienummer. Stefan legt uit dat het gaat om een Europees Nummer van Identificatie, het ‘ENI nummer’. Daarbij staan ook gegevens over onder andere afmetingen en tonnage (draagvermogen). Inmiddels herkent hij de meeste schepen, weet de vracht die ze vervoeren en vaak de plaats waar de reis naar toe gaat.

Landtong
Via een Excel-bestand registreert Stefan thuis allerlei gegevens. Veel zoekt hij op via internet en hij maakt dankbaar gebruik van databanken voor de binnen- en zeevaart. Om zeeschepen te spotten is de inwoner van Schoonhoven regelmatig te vinden op de landtong tussen Rozenburg en Maassluis. “Daar is de zevende petroleumhaven van Europoort en zie je de grootste tankschepen. Hoek van Holland is ook een favoriet plekje van mij.”

Alles legt hij vast op de gevoelige plaat, inmiddels een verzameling van duizenden foto’s. Niet alleen schepen, ook bussen hebben zijn interesse.

Begeleid zelfstandig wonen
Stefan maakt onderdeel uit van een groep ‘begeleid zelfstandig wonen’. “Ik woon aan de Fleminghof in Schoonhoven, waar we een gedeelde ingang hebben”, licht hij toe. “Ze helpen ons met de financiën en het huishouden. Ik volg nu een cursus om beter te leren koken.”

Vanwege zijn beperkingen ontvangt Stefan maandelijks een Wajong-uitkering. Hij valt onder de wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. Niet in het arbeidsproces deelnemen, wil niet zeggen dat je niets kan. Daar is de positief ingesteld Stefan een duidelijk voorbeeld van. 

Diverse organisaties zijn blij met hem vanwege zijn tomeloze inzet als vrijwilliger. Zo is Stefan regelmatig te vinden op de Belbus. Hij helpt de chauffeurs en passagiers bij het in- en uitstappen. Bij Welzijn Krimpenerwaard doet hij klusjes in de keuken en brengt folders rond. Het siert hem dat hij zich inzet voor de gemeenschap. 

Een vriendelijk persoon die zich bewust is van zijn beperkingen. Desondanks gaat hij niet bij de pakken neerzitten en probeert er het beste ervan te maken.

Komende week presenteert Stefan van der Oest in Het Kontakt een aantal van zijn gemaakte foto’s van schepen.

Dirk Molenaar

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app