• Het eerder onthulde herdenkingsbord op de begraafplaats van Lekkerkerk.
• Het eerder onthulde herdenkingsbord op de begraafplaats van Lekkerkerk. Foto: wijntjesfotografie.nl

Ook op begraafplaats Gouderak herdenkingsbord oorlogsslachtoffers

Algemeen 864 keer gelezen

GOUDERAK • Eerder al werden gedenkborden voor oorlogsslachtoffers onthuld op de begraafplaatsen van Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk. Woensdag 24 augustus is Gouderak aan de beurt. 

Op de borden staan de namen, een foto en een korte levensbeschrijving van de Gouderakkers Pieter de Bruin (1914-1940) en Teunis Stouthart (1908- 1945). 

Pantsertrein
Pieter de Bruin maakte in 1940 deel uit van het 3de Regiment Infanterie (3RI). Hij was gelegerd in het Brabantse Mill. Pieter raakte gewond bij de bezetting van een teruggereden pantsertrein. Hierin zaten Duitse soldaten in Nederlandse uniformen. Hij werd gevangengenomen en als krijgsgevangene afgevoerd naar een veldhospitaal in de buurt van Hamb Kreis Geldern. Hier overleed hij op 22 mei 1940. Pieter de Bruin is op 25 mei met militaire eer begraven op het kerkhof Kapellen bij Geldern.

Op 24 augustus 1940 vond de herbegrafenis plaats op de begraafplaats in Gouderak. Zijn strijdmakkers die inmiddels gedemobiliseerd waren, droegen hem vanuit de Nederlandse Hervormde Kerk ten grave. Precies 82 jaar na zijn herbegrafenis wordt hij geëerd met een herdenkingsbord. 

Konvooi
Teunis Stouthart maakte op 10 februari 1945 deel uit van een konvooi van vijftien vrachtwagens, die voor de voedselvoorziening aardappelen vervoerden. Het konvooi werd beschoten door Engelse vliegtuigen. Waarschijnlijk was de wagen van Teunis niet genoeg geblindeerd. Kort voor de beschieting had Teunis het stuur aan zijn bijrijder overgegeven. Een kogel ging dwars door de voorruit aan de kant waar hij zat. Hij raakte zwaargewond en overleed.

Zijn stoffelijk overschot werd eerst naar zijn ouders in Gouderak gebracht. Later is hij overgebracht naar zijn eigen huis in Ouderkerk aan den IJssel. Op vrijdag 16 februari 1945 werd Teunis Stouthart op de begraafplaats in Gouderak begraven. 

De onthulling wordt gedaan door Teunis Stouthart, zoon en naamgenoot van Teunis Stouthart, en M. de Bruin, een achterneef van Pieter de Bruin.

Blijvende aandacht
De gemeente Krimpenerwaard hoopt dat er met het plaatsen van het herdenkingsbord blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen. Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen een herdenkingsbord krijgen. Om hen te eren en nooit te vergeten.

De levensverhalen komen of staan ook op www.oorlogsgravenstichting.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 7 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 9 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden