• De lawaaioptocht tijdens Koningsdag in het karakteristieke buurtschap.
• De lawaaioptocht tijdens Koningsdag in het karakteristieke buurtschap. Foto: aangeleverd

Buurt- en Oranjevereniging Prinses Margriet viert alsnog jubileumfeest

Algemeen 35 keer gelezen

STOLWIJK • Buurt- en Oranjevereniging Prinses Margriet, die sinds 1945 bestaat, kan op zaterdag 20 augustus eindelijk haar 75-jarig jubileum vieren. Corona dwarsboomde tot twee keer toe dit jubileumfeest, dat samenvalt met het Beijersche Feest.

Het Beijersche is een buurtschap ten noordwesten van Stolwijk met 100 woningen en ongeveer 370 inwoners. Wie op de N207 halverwege Stolwijk en Gouda afslaat en de gietijzeren Beijersche ophaalbrug uit 1888 passeert, betreedt een eeuwenoud polderlandschap om verliefd op te worden.

Verbinding
De in Het Beijersche geboren en getogen Johan Verkuil is voorzitter van de buurt- en oranjevereniging. “Ik ken iedereen in Het Beijersche,” stelt Verkuil, die eigenaar is van een aannemingsbedrijf in grond-, weg- en waterbouw. “Onze vereniging zorgt voor verbinding tussen de vaste bewoners, die hier al jaren wonen, en de nieuwkomers. De te verrichten taken worden door de tien bestuursleden onderling verdeeld. We werken aan een veilige buurt. Op mijn terrein hangt een van de twee AED’s, die zijn aangeschaft. Een is gefinancierd uit vrijwillige bijdragen van de bewoners. Daarnaast is er een Whatsapp-groep opgezet om meer veiligheid te creëren. Marco van Bemmel, een van onze jongere bewoners, beheert deze. We merkten ook dat er behoefte was aan een ‘randzaken-app’, omdat er af en toe berichten opdoken in de app, waarvoor die niet bedoeld is.”

Import
Bestuurslid Marja Spaans-den Heijer kwam in 2005 met haar man in Het Beijersche wonen. “Als ‘importbewoner’ vond ik het belangrijk de buurt te leren kennen,” meldt ze enthousiast. “De lawaaioptocht op -toen nog- Koninginnedag gaf mij het zetje om me aan te sluiten bij de buurt- en oranjevereniging. De optocht was aanvankelijk bestemd voor de kinderen, maar sinds de troonswissel doen ook de ouders mee. We verzamelen om 7.30 uur en maken dan als langgerekt lint met alles wat kan bewegen, rollen en lawaai maken een tocht van een uur door ons buurtschap. Mensen die niet meedoen staan langs de kant. Na afloop drinken we gezellig wat met elkaar in het ijsclubgebouw. Oranje tompouces ontbreken daarbij niet. Gedurende het jaar organiseren we voor de kinderen een viswedstrijd en het sinterklaasfeest. Voor de volwassenen versterken de creatieve activiteiten, die Anja Prosman en Frieda de Jong in het voor- en najaar organiseren, de onderlinge banden. Op initiatief van Wim Snoeijer wisselen de bewoners bloemzaden uit en onder leiding van Sander van IJsseldijk houden we twee keer per jaar een schoonmaakactie, waaraan de bewoners enthousiast meedoen. Door alle activiteiten leer je elkaar goed kennen en dat bevordert de onderlinge sfeer.”

Reünie  
Sinds corona naar de achtergrond verdween kwam de viering van het 75-jarig jubileum in beeld. De geplande nieuwjaarsborrel was nog niet mogelijk, maar in plaats daarvan bezorgden de bestuursleden begin dit jaar bij elk huis aan de Beijerscheweg en Bosweg een hyacintbol met een ‘verlate verjaardagskaart’. In juni was er een reünie voor bewoners en oud-bewoners met ongeveer 200 bezoekers. Voorzitter Johan Verkuil overhandigde aan de drie nog in leven zijnde oud-voorzitters de eerste exemplaren van het jubileumalbum, dat Frieda de Jong en Wim Snoeijer samenstelden.

IJsclub ‘t Beijersche is de andere vereniging in het buurtschap. “We stemmen veel af met elkaar,” merkt Marja Spaans nog op. “In het gebouw van de ijsclub organiseren we onze activiteiten. Voor het Beijersche Feest hebben we waarnemend burgemeester Pauline Bouvy-Koene uitgenodigd. Met haar komst zijn we zeer vereerd.”

Attractief
Het bestuur van buurt- en oranjevereniging Prinses Margriet stelde een attractief programma samen om haar 125 leden te vermaken. Zaterdag werken de kinderen ‘s middags rondom het ijsclubgebouw een tienkamp af, die afgesloten wordt met een pannenkoekenmaaltijd. De ouderen kunnen ‘s avonds tijdens de feestavond rekenen op een barbecue. Een ‘zakje voelen wedstrijd’ - een oud-Hollands campingspel - gaat ongetwijfeld voor veel hilariteit zorgen.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie