• Waterschade in de Goudse Schouwburg.
• Waterschade in de Goudse Schouwburg. Foto: Goudse Schouwburg

Gesprongen boiler veroorzaakt fikse waterschade in Goudse Schouwburg

Algemeen 1.155 keer gelezen

GOUDA/KRIMPENERWAARD • Een gesprongen boiler heeft voor flinke waterschade gezorgd in de Goudse Schouwburg. De directie hoopt dat de seizoensopening hierdoor niet in gevaar komt.

“Na de zware coronaperiode is deze lekkage een nieuwe tegenvaller”, stelt schouwburgdirecteur Tineke Maas. “De start van het nieuwe seizoen is half september, met de Finale van Gouda750. Vervolgens start ook de eigen programmering en het officiële theaterseizoen.”

Enkeldiep
In de nacht van maandag op dinsdag sprong er een boiler op de tweede verdieping van de Goudse Schouwburg. Maas: “Doordat ook de hoofdkraan nog openstond, ontstond er een lekkage met als gevolg enkeldiep water tot aan de kelder toe.”

De museumdirecteur sprong na de melding direct in haar auto: “Eenmaal ter plaatse liep het water tot mijn schrik zelfs al uit de hoogspanningskasten aan de buitenkant van het gebouw. Na het afsluiten van de hoofdkraan konden we de schade opnemen. Het water is er zo hard uitgespoten, dat zelfs de betonnen opvangbak waarin de boiler stond het niet kon tegenhouden. Het is recht door de muren gegaan en toen gaan lekken naar de verdiepingen eronder. Er stond helaas ook water onder de net geschuurde en geoliede vloer van de kleine zaal.”

Elektriciteitskasten
Nadat de ruimtes waren leeggepompt en drooginstallaties waren neergezet, bleek er ook forse waterschade aan de schuifdeur naar de laad- en losruimte, de brandschermen, de plafonds, de vloeren en alle spullen die in die ruimtes lagen. Daarnaast is het water door interne en externe elektriciteitskasten gelopen. Deze moeten drogen en schoongemaakt worden, voordat Stedin de schouwburg weer op het elektriciteitsnetwerk kan aansluiten.

Tineke Maas: “In goede samenwerking met de verzekeraar en de gemeente als eigenaar van het pand, wordt er hard gewerkt aan de schade- en herstelwerkzaamheden. Als deze zijn voltooid kan er worden opgeruimd en opgebouwd, om zo over een paar weken de deuren weer te kunnen openen voor het publiek.”

• Waterschade in de Goudse Schouwburg.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden