• Gerrit Neven.
• Gerrit Neven. Foto: wijntjesfotografie.nl

Twee markante Schoonhovenaren overleden

Algemeen 29 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Schoonhoven heeft afgelopen week afscheid genomen van twee markante inwoners: Cock van Holten en Gerrit Neven.

Cock van Holten overleed op 90-jarige leeftijd. Hij was vooral bekend om zijn ongeremde interesse in de historie van Schoonhoven. 

Een groot deel van zijn leven stond in het teken van het verzamelen van foto’s en informatie over de stad en inwoners. Het enthousiasme daarvoor was ontstaan vanwege een gekregen collectie ansichtkaarten van de overgrootouders van zijn vrouw Corrie. Interesse was er niet alleen vanwege de plaatjes, maar juist ook de bijbehorende verhalen. ”Avonden was Cock op pad om mensen te bezoeken om de juiste gegevens te achterhalen”, vertelt Corrie. Ook zij had schik in zijn hobby: “Ik typte altijd de teksten voor hem uit.”

Van Holten was zilversmid bij de Gebroeders Huisman in de Spoorstraat. In zijn vak was hij een specialist in zilverbestek. Een herinnering daaraan is te zien op het Lopikerplein. Daar staat de frictiepers waar Cock decennia mee heeft gewerkt.

De steeds maar uitdijende hoeveelheid aan beeldmateriaal werd opgeslagen in vrijwel alle beschikbare kastruimte in het knusse woonhuis aan de Nes. In de jaren 80 zijn een aantal boekjes uitgebracht met oude ansichten en foto’s. “De reacties waren indertijd overweldigend”, blikt Corrie terug op deze periode. “Ontelbare lezingen en dia-avondjes zijn gegeven”. Op een boeiende en vaak smeuïge wijze werden de toehoorders meegenomen in de verhalen van toen.

Naast deze intensieve vrijetijdsbesteding was Cock actief bij de voetbalvereniging. Spelend op het veld en later als bestuurslid. Zijn muzikale uitlaadklep was op donderdagavond bij muziekvereniging Tavenu. In het Zilvermuseum gaf hij uitleg en demonstraties aan bezoekers. Daarnaast schonk hij koffie in Sola Gratia en Het Bastion en verzorgde hij enige tijd rondleidingen in de Grote Kerk. “Onze vader was vaak weg ’s avonds. We wisten eigenlijk niet beter”, bevestigt zijn dochter Marja. Zus Mieke knikt instemmend. Ook zij weet niet anders dat pa altijd ‘iets aan het doen’ was.

Zijn tomeloze inzet op allerlei gebied is niet onopgemerkt gebleven. Onderscheidingen daarvoor zijn onder andere de Jan van Beaumontprijs en de benoeming tot lid in de orde van Oranje Nassau. Als laatste ontving de archivaris afgelopen jaar, vanuit het Goud- en Zilversmidsgilde Sint Eloy, een oorkonde als ‘Lid van Verdienste’.

Sinds november 2021 begon Cock te kwakkelen met zijn gezondheid. Tot het laatst toe is hij thuis verzorgd en verpleegd, in het huis waar hij meer dan 80 jaar heeft gewoond. Vrijdag 29 juli is hij overleden. Zijn vrouw Corrie typeert hem als een ‘zorgzame man, eenvoudig, sociaal, positief ingesteld en vooral een ‘mensen-mens’.

Zijn collectie van beeldmateriaal en bijbehorende informatie blijft komende generaties boeien. Eén en ander is veiliggesteld en gedigitaliseerd in het Streekarchief Midden-Holland.

Gerrit Neven
Ook kunstschilder/musicus Gerrit Neven overleed onlangs. Zijn erfenis is een ‘schat aan juwelen’ op kunstgebied.

Zoals bij veel leeftijdsgenoten ging ook Gerrit Neven vanaf jonge leeftijd aan het werk. Zijn creatieve talent bracht hem als veertienjarige op de toenmalige Plateelbakkerij op de Wal. Later slaagde hij voor de opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag. Begin jaren negentig nam Neven het besluit om voortaan als zelfstandig kunstschilder verder te gaan. 

Hij was een laatbloeier, die zich ontpopte als een meester in het maken van aquarellen, voornamelijk vergezichten. Belangrijk daarbij vond hij het om de accenten in luchten te benadrukken. Van zijn werken werden talloze kerstkaarten en kalenders gemaakt. 

Naast het vervaardigen van schilderijen was Neven een bekwaam beeldend kunstenaar en musicus. Op alle fronten gedreven en perfectionistisch. Zijn muzikale talent uitte zich in het bespelen van de (dwars)fluit. Menig concert werd samen met organist Jaap den Besten gegeven in kerkelijk centrum ‘De Hoeksteen’ in Schoonhoven. Hij was een liefhebber van (klassieke) kerkmuziek en luisterde graag naar virtuoze orgelklanken. 

Tijdens de uitvaartdienst werd aangehaald dat genieten van het leven belangrijk voor hem was. Zijn favoriete vakantiebestemming was de camping in Frankrijk. Gepassioneerd speelde hij daar regelmatig op de fluit, dit tot grote vreugde van andere campinggasten. Alleen zijn kinderen dachten daar op dat moment anders over.

Proberen het beste eruit te halen, steeds proberen beter te zijn. Dat was overduidelijk zijn sterkste karaktertrek. Begin 2020 hield hij zijn afscheidsexpositie in de Veerpoort. De lat kon hij niet meer hoger leggen. Afgelopen halfjaar ging het snel bergafwaarts, zowel lichamelijk als geestelijk. 

Een ‘schat aan juwelen’ is zijn erfenis: niet alleen de talloze aquarellen, maar ook bijvoorbeeld de kunstwerken boven de deuren van de voormalige SNS Bank in de Kerkstraat en de Plateelbakkerij op de Wal. Dit alles houdt de herinnering vast aan deze vaardige kunstenaar. 

Gerrit Neven overleed donderdag 28 juli in de leeftijd van 83 jaar.

Dirk Molenaar

• Cock van Holten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie