• Burgemeester Laurens de Graaf op verjaardagsvisite.
• Burgemeester Laurens de Graaf op verjaardagsvisite. Foto: Wim Kroone

Jo Blanken-Halling viert 100ste verjaardag: ‘Rust, reinheid en regelmaat’

Algemeen 1.371 keer gelezen

BENSCHOP/GOUDERAK • Mevrouw J.C. Blanken-Hallin vierde afgelopen weekend in goede gezondheid, omringd door vele dierbaren, haar honderdste verjaardag. Burgemeester Laurens de Graaf (Lopik) overhandigde de eeuweling naast de bloemen een ingelijste geboorteakte.

De in Gouderak opgegroeide honderdjarige leidt nu een rustig bestaan sinds zij 2,5 jaar geleden bij haar dochter Mas in een Benschopse hoeve kwam inwonen. Ze had samen met haar man, die in 1980 overleed, een boerderij en leidde een leven van hard werken en niet klagen. 

Haar man, die ontzettend mooi kon zingen, ontmoette zij op de zang in Gouderak. Na zijn overlijden bleef zij tot 2020 in het voorhuis wonen.

Juiste ingrediënten
“Rust, reinheid en regelmaat zijn de juiste ingrediënten om oud te worden,” vertelt Jo Blanken-Halling, die drie dochters en een zoon kreeg, met een tevreden blik. “Na ons trouwen in 1947 namen we een boerderij aan de Gouderakse Kattendijk over van de familie Kool. We hadden vijftien koeien. Ik deed het huishouden, hielp mijn man zoveel mogelijk mee en maakte kaas. We verkochten het aan De Producent in Gouda.”

Jo Blanken-Halling heeft het prima naar haar zin in de Lopikerwaard. Dagelijks maakt zij achter de rollator een goedkeurend rondje op het erf langs de Benedeneind. Huishoudelijke klusjes gaan haar nog goed af. Zij leegt de brievenbus, schilt de aardappels en verricht achter de naaimachine de nodige reparatiewerkzaamheden. 

Spijkerbroek
“Pas kwam er een kleinzoon binnen met zo’n moderne spijkerbroek vol scheuren,” vertelt haar dochter lachend. “Hij moest deze ter plekke uittrekken om te laten herstellen.”

Jo Blanken-Halling staat nog middenin het leven. Een bezoekje aan de accommodatie voor polsstokverspringen in Polsbroekerdam -op een duofiets met een van haar kleinzoons- vond ze geweldig. Ze genoot de afgelopen dagen van al de verjaardagsvisite en waardeerde de komst van de burgemeester. 

“Nou, omgekeerd ook, hoor,” merkte de Graaf op. “Dit is de eerste keer in mijn loopbaan als burgemeester, dat ik een honderdjarige mag feliciteren.”

Wim Kroone

• Burgemeester Laurens de Graaf op verjaardagsbezoek.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie