• Wim Mourik en Marco Heuvelman met de vlag die donateurs ontvangen.
• Wim Mourik en Marco Heuvelman met de vlag die donateurs ontvangen. Foto: Margje Kooistra

Schippers in actie voor zieke Lieke (1,5) uit Krimpen aan de Lek

Algemeen 9.613 keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Lieke Boom (1,5) uit Krimpen aan de Lek heeft kanker. Om het meisje en haar familie te steunen, zamelen drie schippers geld in voor KiKa.

Nog maar 1,5 jaar oud en dan al twee tumoren in het hoofd. De anderhalf jaar oude Lieke Boom uit Krimpen aan de Lek is ernstig ziek. Binnenvaartschippers Wim Mourik, Marco Heuvelman en Pim Kint werken samen met Lieke’s vader Martijn en wilden graag wat voor het gezin betekenen. Dus zijn de mannen een inzamelingsactie gestart voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

“Lieke krijgt nu chemokuren, ze hopen dat het meisje nog te genezen is”, vertelt Marco. “Ze ziet nu nog maar voor 25 procent, dat schijnt helaas niet meer te verbeteren.” De binnenvaartschipper uit Papendrecht, die opgroeide in Ouderkerk aan den IJssel, wil heel graag wat voor Lieke en haar gezin betekenen. “Maar voor het meisje zelf kunnen we niets doen, dus moesten we wat anders verzinnen om te laten zien dat we meeleven.”
Samen met Ouderkerker Wim Mourik en collega-schipper Pim Kint bedachten ze een inzamelactie voor KiKa, waarbij donateurs een speciaal ontworpen vlag krijgen. Vlaggen en schepen, dat is een goede combi. “Zo kun je de actie ook zichtbaar steunen”, aldus Marco. De organiserende schippers varen allemaal voor bouwgrondstoffenleverancier Van Nieuwpoort in Gouda, waar ook Lieke’s vader Martijn werkt. Marco vertelt dat hij ooit eerder aan een vlaggenactie voor een ziek meisje mee heeft gedaan. “Dat was in 2016 en dan meisje, Amy, is nu gelukkig kankervrij.”

Groot succes

De actie voor Lieke is een maand geleden gestart en blijkt een groot succes. “De eerste 150 vlaggen waren we zo kwijt”, vertelt Wim. “Voor Van Nieuwpoort varen veertig schepen, dus we hadden op 80 vlaggen voor de eigen vloot gerekend. De rest konden we dan aan andere donateurs kwijt. Maar het liep helemaal uit de klauwen. Inmiddels gaat het om bijna 200 vlaggen.” Nog belangrijker: De tussenstand van de inzamelactie is op het moment van schrijven 9180 euro. De doelstelling van 15.000 euro gaat gehaald worden, stellen beide mannen. 

“Het binnenvaartwereldje is klein, dat blijkt wel weer tijdens zo’n actie. Eigenlijk zijn we concurrenten, maar tijdens zo’n actie speelt die gedachte helemaal geen rol. Iedereen doet mee”, aldus Wim. Zo is er het verhaal van een schipper die zijn autokraan verkocht en de opbrengst doneerde. Geweldig, zo vinden de schippers.
Wim vertelt dat verschillende schippers en bedrijven fungeren als doorgeefluik voor de vlaggen. “Zelf heb ik al eens een doos vlaggen achtergelaten bij een sluiswachter. Die haalde een andere schipper dan even later weer op.” En dan was er nog die avond op het IJsselmeer. “Toen gooide ik in het donker een paar vlaggen op een schip dat naast die van mij lag.”

Martijn en zijn gezin vinden de actie geweldig. Marco: “We krijgen zoveel waardering, niet te beschrijven hoe mooi. Nu alleen nog hopen dat Lieke geneest en ze een mooie toekomst heeft.”

Doneren

De actie van de schippers voor Lieke is te vinden op www.actievoorkika.nl/schippers-steunen-actie-voor-kika. Doneren kan nog deze maand. Vlaggen kunnen aangevraagd worden bij Wim, via 0655347355.

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie