Afbeelding
Foto: Wijntjes Fotografie

Appelflappenrace in plaats van Oliebollenloop

Algemeen 1.924 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Op het parkoers van de Schoonhovense Oliebollenloop, die jaarlijks meer dan 1.000 deelnemers trekt, maar nu vanwege de coronamaatregelen niet doorging, kwamen op Oudejaarsdag toch tientallen hardlopers het jaar traditioneel afsluiten. Een groepje jeugdlopers maakte er een onderlinge wedstrijd van.

Haastrechtenaar Jacob van Schaik vindt het vreselijk dat veel mensen last hebben van de coronamaatregelen. Hij spant zich in om de jongste generatie toch enig vertier te bezorgen. Van Schaik creëerde in zijn ‘achtertuin’ al eens een avonturenpark en gaf op de laatste dag van het jaar jeugdige hardlopers de gelegenheid zich te manifesteren in een officieuze Appelflappenrace. 

2 Kilometer
Vijftien kinderen liepen de twee kilometer-afstand van de Oliebollenloop. Swen van Schaik aasde op parkoersrecord van 6.51 minuten, maar slaagde daar net niet in. De officiële wedstrijdklok registreerde voor het jonge talent een tijd van zeven minuten.

“Ik vind het gaaf dat mijn vader dit evenement organiseerde,” vertelt de talentvolle jeugdatleet van de Schoonhovense atletiekvereniging Avantri. “Er zijn nu weinig wedstrijden. Het NK Cross miste ik ook nog eens vanwege ziekte.”

De 5-jarige Abe van Duuren uit Polsbroek overschreed de virtuele finishlijn op de Opweg na ruim een kwartier. “Ik heb nog nooit zover hardgelopen,” verzuchtte de Polsbroekse kleuter. Zijn oudere zus Jonna finishte vlak voor hem. “Zo, die twee liggen vanavond op tijd op bed,” merkt hun moeder nog lachend op.

Afstand
Duizendpoot Jacob van Schaik glom van trots dat de ludieke Appelflappenrace slaagde. “Of het allemaal mag, weet ik niet, maar door onderling afstand te houden, doen we niemand kwaad,” aldus Van Schaik “Iedereen was enthousiast en medewerking kreeg ik genoeg. De voorrijder sponsorde de appelflappen. Met een keycord als medaille en een reep chocolade was elke loper tevreden.”

Een van de toeschouwers was de voorbijsnellende hardloper Matthieu Reuvers uit Ammerstol. Hij is een van de ‘ijsmeesters’, die er in vorstperiodes nachtrusten voor over heeft om een ijsvloer neer te leggen op de Ammerse ijsbaan. “We hebben een keer vergaderd met elkaar, maar we weten niet was kan en mag,” zegt hij tijdens zijn stop. “Nu gebruik ik de Oliebollenloop om mijn jaartotaal afgelegde kilometers op 2300 te brengen. Ik zie dat ik niet de enige ben, die zijn hardloopschoenen aangetrokken heeft.”

Groepen van twee tot tien lopers zijn oudejaarsochtend in touw om hun kilometers te maken. Aad van der Poel, een van de organisatoren van de Oliebollenloop, is een van hen. “Het is jammer, dat de loop net als vorig jaar is afgelast. We hadden 650 voorinschrijvingen. Tien procent hoefde het inschrijfgeld niet terug. Dat is voor de vereniging, die toch kosten heeft gemaakt, leuk meegenomen. Het enige wat voor mij persoonlijk een meevaller is, dat ik vandaag eindelijk eens de Oliebollenloop kan lopen. Daar kom ik als een van de comitéleden op de dag zelf nooit aan toe.”

tekst: Wim Kroone/ foto’s: John Wijntjes

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie