• De grutto.
• De grutto. Foto: Stockfoto

Lichte stijging van aantal nesten weidevogels in Krimpenerwaard

Algemeen 401 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Weidewachters van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) hebben dit jaar 671 nesten van weidevogels gevonden én - zo veel mogelijk - beschermd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar toen er 645 nesten werden geteld.

Het gaat om nesten van de bekendste, maar ook meest geplaagde weidevogels: kievit, grutto, tureluur en scholekster. Het aantal kievitsnesten steeg van 330 naar 341. Bij de grutto kwamen de tellers tot 172, tegen 174 een jaar eerder. Het aantal nesten van de tureluur steeg procentueel het meest: van 56 nesten naar 62 in 2019. En de scholekster steeg van 85 nesten naar 96.

Slotavond
Weidevogelcoördinator Klaas de Mik is voorzichtig positief, zo blijkt uit een verslag van de slotavond op 7 november in de Zwaan in Berkenwoude. "Een toename van het aantal gevonden legsels is natuurlijk mooi, maar zegt weinig over het daadwerkelijk vliegvlug worden van de kuikens, waar het uiteindelijk toch om gaat." Waar de toename precies aan te danken is, is lastig te zeggen. "Er kunnen daadwerkelijk meer nesten aanwezig zijn geweest, maar de toename kan ook (deels) te danken zijn aan bijvoorbeeld het zoeken met de drone."

Droogte
Tijdens de avond verklaarde Mariëlle Oudenes van het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard dat volgend jaar het doel is om meer 'kuikenhabitat' te creëren. Dat betekent dat er in het land voldoende voedsel en schuilmogelijkheden moeten zijn voor kuikens. "Met de droogte van de afgelopen jaren was het soms een hele uitdaging om daar (letterlijk) ruimte voor te vinden, omdat boeren ook voldoende gras van het land moeten halen om het vee te voeden. Met onder andere steeds meer plas-dras, extensieve beweiding en het inzaaien van kruidenrijke mengsels gaat het wel de goede kant op."

Tijdens de avond werden ook de weidevogelboer en weidewachter van het jaar bekendgemaakt. De eerstgenoemde prijs ging naar Antonie Vonk Noordegraaf. De prijs voor weidewachter van het jaar ging naar Hugo Halleriet, al jaren actief als vrijwilliger en de laatste jaren ook binnen het drone-team.

(Bron: NVWK/Bernard de Jong)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden