• Het beeld van het meisje met het touw, op de rotonde van Lekkerkerk.
• Het beeld van het meisje met het touw, op de rotonde van Lekkerkerk. Foto: PR

Beelden sieren rotondes Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek

14 jul, 15:00 Algemeen 1.325 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • De rotondes op de N210 bij Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek zijn verfraaid met twee kunstwerken. Woensdag was de onthulling.

Vijf maanden lang werkte Leo Jongenotter in zijn atelier op De Zaag aan de stalen beelden. Een enorme klus. "Ik was er zeven dagen per week, twaalf uur per dag mee bezig", blikt de maker terug. "Het was de moeite waard, maar nu neem ik even wat gas terug."

Drie jaar geleden kreeg Jongenotter al de opdracht om de twee kunstwerken te maken. De titel moest zijn: 'Afscheid van Nederlek'. "Na de herindeling zouden Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek opgaan in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Nederlek zou ophouden te bestaan. Om dit te herdenken wilde de gemeente in de twee dorpskernen een beeld hebben, met een directe link naar elkaar."

Mensfiguren
Afscheid heeft volgens Jongenotter met mensen te maken. "Voor mij was het dus direct duidelijk dat het mensfiguren moesten worden." Om inwoners van beide dorpen bij het proces te betrekken vroeg hij mensen op straat letterlijk wat voor standbeeld zij het liefst wilden hebben. "De uitkomst was dat men een figuratieve kunstuiting wilde. Herkenbaar dus."

Als materiaal gebruikte Jongenotter kleine stukjes staal van zo'n twee vierkante centimeter groot. "Elk figuur heeft zo'n twee vierkante meter aan 'huid'. Ik was dus wel even bezig om al die stukjes te bewerken en aan elkaar te lassen." 

De twee figuren - een jongen en een meisje - hebben een mobieltje in hun hand. Toch kijken ze naar elkaar. In de andere hand houden ze een touw (zij) en een harpoen (hij) vast, twee items die refereren aan het verleden van beide dorpen. Om het nog 'dorpser' te maken stond een jongen uit Lekkerkerk model voor het beeld dat nu in Krimpen aan de Lek staat. Voor het Lekkerkerkse beeld deed een meisje uit Krimpen aan de Lek precies hetzelfde.

Werkzaamheden
De beelden zouden aanvankelijk een plek krijgen in beide dorpskernen. Vanwege werkzaamheden in beide centra kwam het er niet van om een goede plek aan te wijzen. Ook het voorstel van Jongenotter om ze op de Tiendweg tussen beide dorpen neer te zetten, haalde het niet. Daarop werd besloten om de beelden op de rotondes te plaatsen. Jongenotter was wat huiverig, maar is er nu wel blij mee. "Daar zijn ze voor iedereen goed zichtbaar."

Inmiddels stromen de reacties binnen. Zo vertelde een buschauffeur aan Jongenotter dat zijn passagiers 'niet raakten uitgepraat'  toen ze onderweg de beelden zagen, "en ook via social media krijg ik allemaal berichtjes. Superleuk om mee te maken."

• Het beeld van de jongen met de harpoen op de rotonde bij Krimpen aan de Lek.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie