Afbeelding
update

Voedselbank Krimpenerwaard geroyeerd: veel klachten en mogelijke fraude

Algemeen 3.583 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het bestuur van Voedselbanken Nederland heeft besloten om het lidmaatschap van Voedselbank Krimpenerwaard -gevestigd in Schoonhoven- met onmiddellijke ingang te beëindigen. Aanleiding is 'een niet afnemende stroom ernstige klachten en het gebrek aan transparantie in de bedrijfsvoering en verantwoording hierover', meldt woordvoerder Pien de Ruig. 

Gevoerde gesprekken tussen het landelijk bestuur en het bestuur van de voedselbank in Schoonhoven hebben volgens haar niet tot gewenste verbeteringen geleid. "We zijn bepaald niet over één nacht ijs gegaan, want een beslissing als deze neem je niet zomaar. Er waren klachten over oneerlijke verdeling, een onregelmatige uitgifte, intimidatie en bedreiging. Daarnaast zou er sprake zijn van fraude. Hiervan hebben wij inmiddels aangifte gedaan bij de politie." 

Concreet houdt de beëindiging van het lidmaatschap in dat Voedselbank Krimpenerwaard niet langer kan rekenen op de landelijke bijdragen qua voedsel en geld en het logo van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken niet meer mag gebruiken.

Pien de Ruig: "Voedselbanken Nederland zal in overleg met maatschappelijke organisaties en voedselbanken in aangrenzende gemeenten een noodvoorziening treffen voor klanten die gedupeerd worden door deze maatregel. Aankomende vrijdag is van 10.00 tot 12.00 uur een voedseluitgifte vanuit De Hoeksteen in Schoonhoven voorzien. Daarnaast zal gezamenlijk gezocht worden naar een structurele oplossing."

Uniek
Het is voor Voedselbanken Nederland een redelijk unieke situatie. "Slechts één keer eerder hebben we tot een dergelijke maatregel besloten. Dat was met de voormalige Voedselbank in Alphen aan den Rijn, waar de voedselveiligheid ernstige gebreken vertoonde. Dit is voor ons ook nieuw."

Pien de Ruig hecht er waarde aan te benadrukken dat voor benadeelde cliënten per direct een oplossing wordt gezocht. "Het gaat om een kwetsbare groep mensen. Die laten we niet in de kou staan. Gedupeerde klanten kunnen zich melden via krimpenerwaard@voedselbankennederland.nl of 088-5435435."

Niet bekend is of Voedselbank Krimpenerwaard doorgaat met de uitgifte. "Dat is aan het bestuur; wij kunnen dat niet verbieden", besluit Pien de Ruig. "Duidelijk is wel dat ze van ons geen steun meer hoeven te verwachten."

Reactie
Het bestuur van Voedselbank Krimpenerwaard laat in een reactie weten in beroep te gaan tegen het royement. Verder zal de Voedselbank op vrijdag doorgaan met de uitgifte van voedselpakketten.

"We zijn geschrokken en teleurgesteld; dit komt ons rauw op het dak vallen", meldt voorzitster Randa el Ayachi. "Voor ons is dit een zeer teleurstellend en onverwacht besluit, omdat wij als Voedselbank Krimpenerwaard de afgelopen periode veel tijd en energie hebben gestoken in het transparant maken van onze organisatie. Tegelijkertijd zijn wij druk bezig geweest met het verhuizen van ons onderkomen (van de Slootweg naar de Industrieweg in Schoonhoven, red.). Wij hadden daarbij alle aandacht nodig voor het voedsel- en brandveilig maken van de loods."

Vervolgens: "Wij moeten nu helaas constateren dat onze inspanningen niet voldoende worden geacht en zullen daarom bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken in beroep gaan tegen deze beslissing."

Het bestuur bestrijdt dat er bij Voedselbank Krimpenerwaard sprake is van fraude. Randa el Ayachi: "Wij hebben niets te verbergen. Daarom zullen wij  binnen veertien dagen een algemene bijeenkomst beleggen waarvoor wij al onze sponsors, donateurs en overige geïnteresseerden uitnodigen. Hierin zullen wij onze financiën voorleggen en specificeren. Ook zullen wij deze stukken delen met het openbaar ministerie en werken wij mee aan ieder onderzoek."

Randa, die vorige maand haar moeder Malika, jarenlang het boegbeeld van de Voedselbank, opvolgde als voorzitter, zegt dat Malika 'zwaar aangeslagen is' door het nieuws. "Zij steekt haar ziel en zaligheid in de Voedselbank. Ze doet alles voor de cliënten; dit werk kost haar geld. Ze is en blijft betrokken bij de Voedselbank, maar dan meer op de achtergrond."

Wat Randa betreft zijn de cliënten vrijdag welkom om hun voedselpakket aan de Industrieweg op te halen. "Het wordt een spannende dag, maar we laten onze cliënten niet zitten. Ze hoeven hiervoor niet uit te wijken naar een andere locatie. Ook de bezorging aan huis voor mensen die hun pakket niet zelf kunnen ophalen, wordt gewoon opgepakt."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app