• Het bedrijfspand van Peute Group in Alblasserdam.
• Het bedrijfspand van Peute Group in Alblasserdam. Foto: Aangeleverd

‘Verplaatsing Peute Group naar Alblasserdam zorgt jaarlijks voor 27.500 minder vrachtauto’s op de weg’

Zakelijk 4.701 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De verhuizing van de Peute Group naar Alblasserdam betekent volgens Smart Delta Drechtsteden dat er jaarlijks vele duizenden vrachtwagens minder op de A15 en de N3 rijden.

Stilstand betekent achteruitgang. Onder dit motto verhuisde het internationale recyclingbedrijf Peute Group in november 2023 van de tweede Merwedehaven in Dordrecht naar het Nedstaal-terrein in Alblasserdam. 

En met deze nieuwe huisvesting werd behoorlijk wat vooruitgang geboekt, stelt Smart Delta Drechtsteden. ‘Niet alleen creëerde het ruimte voor nieuwe bedrijvigheid langs de oevers, het versterkte ook het goederenvervoer over water. Daarmee draagt Peute Group bij aan het terugdringen van files op de A15/N3.’ 

Een bijdrage die de regio Drechtsteden goed kan gebruiken. ‘Want de komende jaren staan er in de regio meerdere hinderprojecten op de planning.’

Met binnenvaartschip naar Rotterdam
Het nieuwe hoofdkantoor en de productielocatie van Peute Group in Alblasserdam is via een interne baan verbonden met de terminal van BCTN. Containers worden daardoor niet meer met vrachtwagens via de openbare weg vervoerd, maar via de interne baan op een binnenvaartschip geladen en naar Rotterdam verscheept.

Met deze bedrijfsverplaatsing haalt Peute dagelijks 110 vrachtauto’s van de N3 en de A15 af. 

‘Jaarlijks resulteert dit in een afname van ca. 27.500 vrachtauto’s per jaar op de wegen’, constateert Smart Delta Drechtsteden. ‘Een duurzame impuls voor de regio Drechtsteden, met een forse CO2-reductie én terugname van de files.’ 

Peute hoopt andere werkgevers in de regio Drechtsteden hiermee aan te moedigen om hun vervoersstromen opnieuw te bekijken en slim om te gaan met mobiliteit.

‘Het zal de komende jaren op een andere manier moeten’

John van den Heuvel (Managing Director Peute Group): “We zien allemaal dat de wegen overvol zijn. Bovendien is het lastig om bepaalde vacatures, zoals die van chauffeurs, in te vullen. De komende jaren zal het dus op een andere manier moeten.”

“Als Peute zijn wij daarin denk ik een goed voorbeeld voor andere werkgevers, omdat we ons aanpassen aan de nieuwe situatie. We onderzochten hoe we onze vervoersstromen efficiënter kunnen inrichten en waar mogelijk kunnen combineren.”

“Het vervoer over water sprak mij aan als een aantrekkelijk alternatief voor wegtransport. Deze vervoersstroom is schoner, betrouwbaarder en kostenefficiënter. Met de alternatieve route kunnen we de verbinding maken met de haven van Rotterdam, maar straks ook richting Europa.

“Er zijn zoveel waterwegen en binnenvaarterminals waar we gebruik van kunnen maken. Het vergt alleen wel een verandering in denkwijze van werkgevers om zo’n stap te durven zetten.”

“Vrijwel iedereen de nieuwe locatie fantastisch. We worden zelfs benaderd door mensen uit Alblasserdam en Papendrecht die graag bij zo’n modern en duurzaam bedrijf willen werken.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden