• Nienke Hintzbergen in actie. Foto: Richard van Hoek

PKC verliest met miniem verschil van DOS’46

Sport 993 keer gelezen

PAPENDRECHT • Na een mini-break rondom de feestdagen werd de Kenonz Korfbal League dit weekend hervat met een knappe zege van DOS ’46 op PKC.

De thuisploeg PKC moest het stellen zonder de twee geblesseerde speelsters Sanne van der Werff en Zita Schröder. Richard Kunst startte ook niet maar was wel inzetbaar. Na een paar rommelige eerste minuten, was het DOS ’46 dat de leiding nam in de wedstrijd. De 1-3 voorsprong werd door twee doelpunten op rij van Nienke Hintzbergen nog ongedaan gemaakt (3-3) maar vervolgens liepen de bezoekers weer uit naar 3-6.

Hoog percentage
DOS ’46 scoorde over veel schijven én schoot volgens het verslag op Korfballeague.nl een hoog percentage, terwijl bij PKC het vak met Brett Zuijdwegt en Jelmer Jonker er nog niet lekker uit kwam. Hintzbergen daarentegen zat er wel lekker in, haar vierde was de aansluiting en met een kleine tien minuten nog te spelen in de eerste helft was het Bo Oppe die PKC weer naast DOS ’46 zette: 9-9.

Het was een prima eerste helft, waarin beide ploegen tot aan de rust dicht bij elkaar bleven. Even viel het stil bij de Nijeveners en Oppe met zijn derde en vierde goal (vier uit zes op dat moment) hielp de thuisploeg naar de eerste voorsprong van de middag (12-10). DOS ’46 moest in de achtervolging en bleef dichtbij tot aan de rust (13-12).

Desalniettemin leek het momentum enigszins bij PKC, dat na rust dankzij Oppe weer op twee verschil kwam. Opvallend bij DOS ’46 was de vrije rol van Tessa Lap, die Lise van Maldeghem wat vrij liet om te storen in de aanval van PKC en zodoende veel nuttige steals pakte. Bovendien was Lap belangrijk met haar vrije ballen.

Geen afstand
Na rust waren de doelpunten een stuk schaarser dan in de eerste helft, en de Papendrechters slaagden er maar niet in om afstand te nemen van DOS ’46.

Richard Kunst werd gebracht op de plek van Arjen van Houwelingen, omdat dat vak te weinig tot scoren kwam. Zijn opdracht was duidelijk: doelpunten maken. Met een heel goede Zuijdwegt in de rebound én de assist kon Kunst blijven herhalen en uiteindelijk afdrukken: 17-15.

In het andere vak werd Oppe nadrukkelijk gezocht en ook hij leverde: 18-15 en voor het eerst was PKC drie goals los. De goal van Zwolle was een belangrijke voor de aansluiting, maar opnieuw twee keer Kunst en het was 20-16.

Veerkracht
Dat leek even het breekpunt te zijn, maar DOS ’46 toonde veerkracht. Eline van Veldhuisen, die het de hele wedstrijd moeilijk had met Zuijdwegt, wist eindelijk haar eerste te maken met nog zo’n acht minuten op de klok.

Mart Vrielink deed ook een duit in het zakje en daarmee bleef DOS ’46 aan het elastiek. Henk Jan Mulder en Friso Boode brachten, niet voor het eerst dit seizoen, Sam Meijer om een goal te forceren. Haar eerste schot leek nergens op maar met nog één seconde op de schotklok vond ze toch een gaatje en prikte ze de aansluitingstreffer binnen (20-19).

In de laatste vijf minuten kon het nog alle kanten op. Lap met een rake vrije bal, zette haar ploeg weer op gelijke hoogte met PKC: 20-20 en toen Vrielink met nog iets meer dan drie minuten op de klok de 20-21 binnenschoot, ontplofte het hoekje met DOS ’46-supporters bijna.

De ingevallen Jenske Simons kreeg een strafworp mee maar miste deze buitenkans op de gelijkmaker. Jorien Jordaan werd gebracht met nog anderhalve minuut op de klok, hij moest scoren maar slaagde daar niet in. De volle buit dus voor DOS ’46, dat knap de overwinning uit het vuur sleepte: 20-21.