• Johanny Gelens met haar buddy op het podium.
• Johanny Gelens met haar buddy op het podium. Foto: Aangeleverd

Johanny Gelens twee keer Nederlands kampioen

Sport 764 keer gelezen

PAPENDRECHT • Afgelopen zondag 4 juni is Johanny (53) twee keer Nederlands Kampioen geworden, met beide keren een Nederlands record.

Zij deed dit op de 100 meter en de 1500 meter op het Open Nederlands Kampioenschap Para-Atletiek in Vugt. Omdat Johanny een visuele beperking heeft, loopt ze haar afstanden met behulp van een buddy. Op de 100 meter was haar buddy Sasha Ruf, voor de 1500 meter wees Rene Korevaar haar de weg.

Van tevoren had Gelens al haar zinnen gezet op deze afstanden: “Ik had op de 100 meter vorige week al een record gelopen, dus wist niet of dat weer zou lukken.“ Ze had haar voorbereiding aangepast en heeft veel getraind op snelheid en bijvoorbeeld starten met startblokken. Ook voor een buddy zijn de trainingen intensief, ze moeten ongeveer 10% harder kunnen lopen dan de atleet zodat ze ruimte hebben om bijvoorbeeld tijden en afstanden door te geven.

Johanny heeft op beide afstanden een nieuw Nederlands record kunnen vestigen. “De eerste race was die van 100 meter, die ging echt perfect. Ik liep uiteindelijk 15.66 seconden, een nieuw record. Ook de 1500 meter ging zoals we hadden afgesproken, met een tijd van 5:53.92. Dit is 26 seconden onder mijn vorige tijd. Ik ben er heel erg blij mee!” Johanny heeft al weer een nieuw doel gesteld: haar tijden op de 800 meter én de 5 kilometer aanscherpen.

Samen met haar buddy’s Sasha en Rene traint Johanny bij AV Passaat in Papendrecht. Bij AV Passaat is er ruimte voor mensen die willen hardlopen met een lichamelijke (visuele) beperking. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website www.avpassaat.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie