• Nanda van Heteren en Mark Godwaldt.
• Nanda van Heteren en Mark Godwaldt. Foto: Aangeleverd

Nanda van Heteren stopt met wedstrijdzwemmen voor De Geul: ‘Dit is een grotere stap dan trouwen’

Sport 1.025 keer gelezen

Nanda van Heteren stopt met wedstrijdzwemmen voor De Geul: ‘Dit is een grotere stap dan trouwen’

PAPENDRECHT • Weggaan en tegelijk blijven: Nanda van Heteren doet het. Per 1 juli komt de zwemster op wedstrijden uit voor PSV Masters Zwemmen Eindhoven, onderdeel van PSV Zwemsporten, en blijft zij trainen bij de Papendrechtse zwemvereniging Z.V. De Geul. De 33-jarige Sliedrechtse zwemt graag in hetzelfde team als haar vriend Mark Godwaldt.

“Mark en ik gaan dus op wedstrijden uitkomen voor dezelfde zwemvereniging. De afgelopen jaren heeft Mark veel concessies voor ons gedaan op het gebied van werken, wonen en wensen, nu is het mijn beurt.

Hij is er sinds onze 1.500 meter vrijeslag op de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (ONMK, red.) van afgelopen mei, waarop we samen in een hele goede tijd zilver wonnen, achter gekomen dat hij het belangrijk vindt dat we samen in één team zwemmen op wedstrijden. Uiteraard sta ik achter hem, zoals hij ook altijd mijn steun en toeverlaat is. Hoewel wij beiden het erg naar ons zin hebben bij allebei de clubs, zijn er bij PSV meer mannelijke leeftijdsgenoten waar hij zich aan kan meten.

In de praktijk verandert er weinig. Zo blijven we als trainingslid bij De Geul drie keer per week zwemmen en blijven we helpen met training geven, wedstrijden en communicatie of waar we nodig zijn. Ook het gezellig afspreken met onze zwemvriendinnen blijven we doen.

Hoewel Mark echt mijn grote liefde is, was dit een hele moeilijke keuze. Tijdens de pandemie ben ik er nogmaals achter gekomen dat zwemmen op een bepaalde manier echt een teamsport is. Mark en ik deden samen alternatieve trainingen zoals skaten, Just Dance en buiten zwemmen, maar ik miste mijn vrienden, vriendinnen en ploeggenoten van De Geul erg.

Daarnaast merkte ik bij mijzelf dat ik het heel moeilijk vond tijdens de ONMK om niet met mijn favoriete teamgenoot aan dezelfde kant te strijden voor goud. Dit is een grotere stap voor ons dan trouwen, maar we hebben onwijs veel zin in deze nieuwe fase!

Ons eerste zwemevenement vindt zondag al plaats: we zwemmen 1.500 meter in de Rotterdamse Wijnhaven tijdens de Swim4Daniel van het Daniel den Hoed Fonds om geld voor wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus Medisch Centrum Kanker Instituut in Rotterdam te financieren. We vinden het erg belangrijk om ons in te zetten voor het goede doel, dit is dus een mooi begin van ons zwemleven samen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie