• De voorkant van het rapport 'Routekaart Jeugd'.
• De voorkant van het rapport 'Routekaart Jeugd'. Foto: Gemeente Papendrecht

College wil jeugdhulp in Papendrecht verbeteren met Routekaart Jeugd: ‘We mogen en kunnen dit niet negeren’

Nieuws 490 keer gelezen

PAPENDRECHT • Om de kwaliteit van de jeugdzorg in Papendrecht te verbeteren, werkt de gemeente aan de ‘Routekaart Jeugd’. Het doel van deze routekaart is om aan hen die dat nodig hebben zo goed en effectief mogelijk hulp te bieden.

Problemen die jeugdigen en hun ouders/verzorgers hebben, moeten met de Routekaart Jeugd zoveel mogelijk voorkomen worden of zo vroeg mogelijk aangepakt.

Wethouder Jeugd, Jan Dirk van der Borg, geeft aan: “Ik maak me zorgen over onze jeugd. Er is veel aan de hand en de druk op onze jeugdigen wordt steeds groter. Maar ook de druk op ouders/verzorgers. Op dit moment krijgt 1 op de 8 kinderen in Papendrecht jeugdzorg. Dat is veel, te veel. We mogen en kunnen dit niet negeren en moeten wat gaan doen om het te veranderen. De Routekaart Jeugd biedt ons die ruimte.”

Beschermingsfactoren vergroten

Er zijn veel factoren die voor problemen bij kinderen en jongeren kunnen zorgen. Bijvoorbeeld de verhogende prestatiedruk en ‘geluksnorm’ door de invloed van (social) media, opgroeien in armoede of een (vecht)scheiding. Dit zijn risicofactoren.

Op dit moment krijgt 1 op de 8 kinderen in Papendrecht jeugdzorg. Dat is veel, te veel

De Routekaart Jeugd moet ouders/verzorgers en jeugdigen helpen bij het creëren van beschermende factoren. Zo leren zij omgaan met risico’s en tegenslagen. Denk aan een positief sociaal netwerk, zinvolle dagbesteding of geliefd voelen. Deze beschermende factoren wil de gemeente onder andere stimuleren, zodat daarvan een preventieve werking vanuit gaat.

Dat moet gebeuren in samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs, sportverenigingen en jongerenwerk (Suppord). Maar ook via het bieden van de juiste ondersteuning aan ouders/verzorgers rondom bijvoorbeeld mediagebruik of begeleiding bij scheiden.

Op die manier hoopt de gemeente aan de voorkant de vraag voor specialistische jeugdzorg te laten dalen en de juiste hulp te bieden.

Kwalitatief en effectief

Ook op organisatorische niveau liggen voldoende vraagstukken die aangepakt moeten worden. Om de kwaliteit van de hulp te verbeteren, is het belangrijk om een goed beeld van de opbrengst van de geboden hulp op lokaal en regionaal niveau te hebben.

“De kwaliteit en effectiviteit moeten beter worden gemeten en worden bijgehouden. Dit geldt ook voor de aantallen en type hulpvragen. Met dat inzicht kunnen we doelgericht aan de slag gaan.”, aldus wethouder Jan Dirk.

Vaststellen gemeenteraad

Op dinsdag 23 mei wordt de Routekaart Jeugd besproken in de Oordeelsvormende Vergadering. In juni bespreekt de gemeenteraad de routekaart voor vaststelling. Als deze is vastgesteld gaat de gemeente met haar partners verder werken aan de uitwerking van de ambities die genoemd staan in de kaart. Hoe dit vorm gaat krijgen en op welk termijn, volgt nog.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden