• Het optreden van de scholen.
• Het optreden van de scholen. Foto: Soli Deo Gloria

Bijzondere concerten over Vrede en Vrijheid in Alblasserdam

Nieuws 630 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Alblasserdam heeft afgelopen zaterdag twee bijzondere voorstellingen verzorgd rondom het thema ‘Vrede en Vrijheid’.

De Ontmoetingskerk in Alblasserdam vormde het decor van een uniek samenwerkingsproject tussen vier scholen en de muziekvereniging. Door de scholen (ds. Joannes Beukelmanschool, De Twijn, De Schalm en de Gr. Van Prinstererschool) werden in het gedeelte voor de pauze presentaties gegeven rondom het thema over vrede en vrijheid.

Lokale geschiedenis
Ook werd stilgestaan bij de lokale geschiedenis van de Belgische flight lieutenant Jean Noël Vandaele, die op 28 september 1944 met zijn toestel neerstortte in de polder Kortland. Twaalf schoolklassen uit Alblasserdam en Oud-Alblas hebben hier in de afgelopen maanden ook een speciaal lesprogramma over gevolgd.

Samen met het Solide, het opleidingsorkest van Soli werd door de scholen gepresenteerd, gezongen, gedichten voorgelezen en zelfs een echt hoorspel opgevoerd. De leerlingen van de ds. Joannes Beukelmanschool hadden daarnaast ook een tentoonstelling ingericht en een groot schaalmodel van de Hawker Typhoon gemaakt.

Raamvertelling
Na de pauze was het de beurt aan het fanfareorkest van Soli met de uitvoering van het muzikale bevrijdingsverhaal The Wild Hare. Dit is een raamvertelling over de bemanning van de Amerikaanse B17 bommenwerper The Wild Hare. Tijdens een missie boven Duitsland werd het toestel geraakt en het stortte het neer bij Well. Slechts één bemanningslid weet uit handen te blijven van de vijand.

The Wild Hare werd in 2020 door Harrie Janssen (muziek) en Frans Limburg (tekst) geschreven. Het stuk beschrijft hoe de dreiging van de oorlog steeds dichterbij kwam voor Nederland, de invasie, de Jodenvervolging en de gebeurtenissen van het toestel The Wild Hare. De vertellingen van Frans Limburg gecombineerd met de prachtige muziek maakte het tot een indrukwekkend geheel voor de kinderen en de andere belangstellenden.

Soli kijkt terug op een bijzonder project waarin vele lokale partijen elkaar gevonden hebben in samenwerking en de krachten hebben gebundeld om het belangrijke thema vrede en vrijheid levend te houden.

• De fanfare tijdens hun optreden.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Papendrecht krijgt een kinderburgemeester: 'jeugd meer betrekken bij gemeente' Nieuws 7 uur geleden
• De brandweer controleert of het vuur gedoofd is.
Brandende kliko beschadigt huis en serre aan de Nicolaas Beetsstraat in Papendrecht 112 23 uur geleden
Afbeelding
Verdacht object aangetroffen in Alblasserdam; explosievenverkenner doet onderzoek 112 21 mei, 13:37

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden