• Karel Spitsbaard met zijn boek.
• Karel Spitsbaard met zijn boek. Foto: Nanda van Heteren

Papendrechter Karel Spitsbaard op bezoek in Suriname om boek te promoten

Nieuws 636 keer gelezen

PARAMARIBO/PAPENDRECHT • Auteur, docent, examinator Nederlands en gemeenteraadslid Karel Spitsbaard uit Papendrecht was in de afgelopen week op bezoek in Suriname om zijn debuutroman ‘Oma’s die katten eten’ te promoten en onder de aandacht te brengen van de Surinaamse lezers. Dat schrijft GFC Nieuws op haar website.

“Met ongebruikelijk taalgebruik en een reeks van onwaarschijnlijke gebeurtenissen neemt Spitsbaard de lezer mee op een onvergetelijke reis door de wereld van personages, die een bitter leven vol armoede, huiselijk geweld en criminaliteit leiden”, schrijft GFC Nieuws.

“In deze roman gaan cynisme en humor hand in hand, maar altijd met een rauw randje van kritiek op ouders, zorgverleners en overheden. ‘Oma’s die katten eten’ stelt terecht de vraag: is het leven voor iedereen maakbaar? Als je leven niet over rozen gaat, is een rooskleurig leven zonder zorgen dan ooit mogelijk? Spitsbaard is zelf het antwoord.”

Naast zijn boekpromotie heeft hij ook in Suriname zijn boeken verkocht aan middelbare school in Paramaribo, waar hij deze week ook de leerlingen van die school examentrainingen heeft gegeven.

De keuze om naar Suriname te komen was vrij eenvoudig. De oma van Spitsbaard heette Oosterling en was in 1920 op 16-jarige leeftijd onder valse voorwendselen met de toenmalige plaatsvervangend gouverneur de heer Van Drimmelen naar Nederland gekomen.

Aangekomen in Nederland kon ze niet studeren, want ze werd gebruikt om alles in huis schoon te houden. Toen ze eenmaal ouder was, verliet ze met tegenzin van Van Drimmelen het huis in Den Haag om een gezin te ondersteunen waarvan de jonge moeder van dat gezin zou komen te overlijden door een vreselijke ziekte.

Mevrouw Oosterling huwde na een aantal jaren de weduwnaar en kreeg op 28-jarige leeftijd haar eerste kind; er zouden nog negen kinderen volgen. In de Tweede Wereldoorlog heeft ze naar eigen zeggen ooit Anton de Kom ontmoet.

Met toestemming van de Anton de Kom stichting werden deze korte ontmoetingen beschreven in ‘Oma’s die katten eten’.

De titel lijkt misleidend, immers gaat het boek merendeels over personages, die de lezer hun onwaarschijnlijk moeilijke levens vertellen.

De auteur geeft op GFC Nieuw een korte uitleg: “Niemand wil een kat eten, niemand, en zeker geen lieve oma’s willen een kat eten. Toch zijn er heel veel mensen, die iedere dag moeilijke keuzes moeten maken bij dilemma’s om te overleven. Mijn oma heeft ongewild met haar gezin een kat moeten eten tijdens de hongerwinter in 1944. Het hele gezin heeft de oorlog overleefd.” In het boek zelf wordt de lezer gewaarschuwd voor deze passage in het boek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zestien pupillen van AAA presteren goed bij eerste competitiewedstrijd Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Jongen belandt onder betonwagen na aanrijding op rotonde in Alblasserdam; komt net niet onder de wielen terecht 112 22 uur geleden
• Het monument van de Mission Belle.
Presentatie van herdruk boek Mission Belle in Nieuw-Lekkerland Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden