• Lange rij geparkeerde auto's langs de Anthony Fokkerweg in Papendrecht.
• Lange rij geparkeerde auto's langs de Anthony Fokkerweg in Papendrecht. Foto: Bert Bons

‘Snel maatregelen nemen voor veiligheid en leefbaarheid rondom Fokker’: Papendrechts bedrijf moet meebetalen

Nieuws 2.377 keer gelezen

PAPENDRECHT • Wegversmallingen, een vrachtwagenverbod op de brug Anthony Fokkerweg/Havenstraat en bushaltes op de Anthony Fokkerweg. Deze maatregelen moeten op korte termijn verbeteringen geven voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de wijk rondom Fokker in Papendrecht.

Ook suggesties van omwonenden, die veel overlast ervaren van het toegenomen verkeer van en naar Fokker, moeten serieus genomen worden. Dat vindt de gemeenteraad van Papendrecht, die hiervoor met ruime meerderheid een amendement van de PvdA aannam.

75.000 euro
De gemeente stelt voor deze maatregelen 75.000 euro beschikbaar. In overleg met Fokker moet het bedrijf ook een bijdrage leveren, vindt de gemeenteraad van Papendrecht, omdat de overlast veroorzaakt wordt door de werknemers.

Omwonenden van de Fokkervestiging op het Slobbengors hebben in de afgelopen weken veel geklaagd over overlast door werknemers van Fokker. Ze parkeren in de wijk en rijden soms te hard.

Straten niet berekend op meer verkeer
De overlast is in het afgelopen jaar toegenomen, nadat vestigingen van Fokker in Hoogerheide en Helmond gesloten zijn en de werkzaamheden van die locaties zijn overgebracht naar Papendrecht. Sindsdien is het een stuk drukker op het Slobbengors. Straten als de Eilandstraat en het Westeind zijn daarop niet berekend.

De gemeenteraad van Papendrecht keurde donderdag tijdens de raadsvergadering een nieuwe bestemming van een lening van bijna 16 miljoen goed aan Fokker. Deze lening was in 2021 al toegekend. Een deel van die 16 miljoen gaat gebruikt worden om een parkeerdek van twee lagen te realiseren op het Slobbengors, waar 80 tot 160 auto’s terecht kunnen.

Extra overlast
De Papendrechtse politiek is hiermee blij, maar vreest voor extra overlast in de periode dat het parkeerdek gebouwd gaat worden. Dan vervallen namelijk tijdelijk 100 parkeerplaatsen, omdat daar gebouwd moet worden. De bouw van het parkeerdek staat nog niet gepland, maar gaat naar verwachting 5,5 maanden duren.

Om de parkeerdruk in die periode te verlichten, diende het PAB (Papendrechts Algemeen Belang) een motie in. De partij wil in parkeergarage De Overtoom 60 extra parkeerplaatsen laten huren door Fokker. De opbrengst hiervan zou gedeeltelijk ten goede moeten komen aan de Bedrijveninvesteringszone Centrum Papendrecht, oftewel; de ondernemers in het centrum.

PvdA, D66 en GroenLinks vonden dat de extra opbrengsten van de parkeerplaatsen in de Overtoom naar de gemeente zouden moeten gaan. Zij stemden tegen, maar omdat de overige partijen vóór stemden, gaat de motie op die manier uitgevoerd worden. 

In het vervolg van de vergadering gaf wethouder Sophia de Keizer, onder meer van economische zaken, overigens aan dat er zelfs 100 parkeerplaatsen beschikbaar zijn in de Meentgarage.

Snelle uitvoering
Wethouder Sophia de Keizer was verder positief gestemd over de haalbaarheid van de snelle uitvoering van de maatregelen om de verkeersveiligheid rondom Fokker te verbeteren. “We zitten er bovenop. Moet er een tandje bij? Zeker. Dat blijkt uit de bewoners die zich uitspreken en wat de raadsleden willen.”

En: “Het college spreekt volste vertrouwen uit dat we eruit komen. Als ik kijk hoe Fokker zich in de afgelopen tijd heeft laten zien, dan heb ik daarin vertrouwen dat zij ons hierin tegemoet zullen komen.”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden