• De locatie aan de Oost-Kinderdijk 9.
• De locatie aan de Oost-Kinderdijk 9. Foto: Geurt Mouthaan

Touwbaangroep overweegt naar Raad van State te stappen voor woningbouw Oost Kinderdijk 9

Nieuws 1.584 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Om de bouw van vijf appartementen aan de Oost Kinderdijk 9 te voorkomen, overweegt de Touwbaangroep nadrukkelijk de gang naar de Raad van State. 

In december gaf de Alblasserdamse raad groen licht om het bestemmingsplan op deze locatie te wijzigen, zodat de bouw van de woningen mogelijk werd. Met tegenzin: eind 2022 had de meerderheid van de gemeenteraad nog tegengestemd. 

Omdat dit besluit volgens het gemeentebestuur juridisch onhoudbaar bleek, kwam er een nieuwe beslissing.

‘We zijn bezig juridisch advies in te winnen’
Die nieuwe beslissing willen de omwonenden die bezwaar maken tegen de nieuwbouw - verenigd in de Touwbaangroep - aanvechten. ‘We zijn bezig juridisch advies in te winnen om te kijken hoe haalbaar dit is’, laten zij weten.

De Touwbaangroep staat sowieso op gespannen voet met de gemeente. 

De belangrijkste reden: de door hen ervaren gebrekkige communicatie vanuit het gemeentebestuur. Al twee keer legde de rechter de gemeente een dwangsom op, omdat er op verzoeken van omwonenden niet gereageerd werd.

Derde dwangsom is toegekend
Een derde dwangsom is inmiddels ook al toegekend. De Touwbaangroep tekende op 19 december bezwaar aan tegen een reactie van de gemeente. Er volgde geen reactie binnen de wettelijke termijn van zes weken. 

Die kwam ook niet in de termijn van twee weken, nadat omwonenden de gemeente formeel in gebreke hadden gesteld. Twee dagen na de deadline kwam er pas een reactie. Met daarin de mededeling dat er een dwangsom van 46 euro was toegekend.

Touwbaangroep en gemeente 1 maart voor rechter
Het is niet de enige kwestie. Vrijdag 1 maart staan de gemeente en de Touwbaangroep voor de rechter. Daarbij gaat het om een muurtje tussen de Touwbaan en de Oost Kinderdijk 9, dat in de loop van 2022 werd afgebroken. 

De omwonenden brachten hun protest hiertegen op 9 november 2022 in bij de gemeente. Pas op 8 maart kwam er een reactie. Maar de gemeente hanteert een andere ‘telmethode’ en bestrijdt dat dit te laat was. De rechter gaat daar de knoop over doorhakken.

Beroep tegen kapvergunning: nog een gang naar de rechter
En dan speelt er nog een beroep tegen de kapvergunning voor de acht esdoorns die op de plek stonden waar straks de appartementen komen. Ook daarvoor is de Touwbaangroep in februari naar de rechter gestapt.

‘Door het naar onze mening illegaal kappen van de bomen zijn alle procedures met de gemeente begonnen’, stelt de Touwbaangroep. ‘Wij eisen dat de bomen op dezelfde plek worden herplant. Dat zou betekenen dat de nieuwbouw niet door kan gaan.’

In Het Kontakt staat deze week een uitgebreide productie over de gang van zaken rond het nieuwbouwplan aan de Oost Kinderdijk 9.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden