Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

‘Eén op tien inwoners Alblasserdam slachtoffer discriminatie seksuele voorkeur of genderidentiteit’

Nieuws 780 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Eén op de tien inwoners van Alblasserdam is het afgelopen jaar slachtoffer geweest van discriminatie op basis van genderidentiteit of seksuele voorkeur. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekscentrum Drechtsteden, uitgevoerd in opdracht van het gemeentebestuur.

Rode draad in de uitkomsten is de verdeeldheid in het Damdorp. Zo is volgens de helft van de inwoners is Alblasserdam een inclusief dorp, maar een kwart van de inwoners vindt dat juist niet. 

 De meeste Alblasserdammers vinden het belangrijk dat er aandacht is voor de sociale veiligheid van de LHBTIQ+ gemeenschap. Meer dan de helft van de inwoners vindt ook dat er aandacht moet zijn voor sociale acceptatie. 

‘Er zijn echter ook inwoners die dit onbelangrijk vinden’, meldt de gemeente in persbericht.

‘Derde inwoners vindt inzet voor LHBTIQ+ (heel) onbelangrijk’
De helft van de inwoners vindt de inzet van de gemeente voor LHBTIQ+ (heel) belangrijk. Eén op de drie vindt dit juist (heel) onbelangrijk. De meningen over of de gemeente hier genoeg aan doet, wisselen ongeveer gelijkmatig tussen genoeg, niet genoeg en onbekend. 

Eén op de vijf (18%) vindt dat de gemeente juist te veel doet. De volledige onderzoeksresultaten staan op www.alblasserdam.nl/lhbtiq.

Waardevolle inzichten
Wethouder Margreet de Deugd stelt in een reactie: “Dit onderzoek geeft ons veel waardevolle inzichten over de houdingen en ervaringen van onze inwoners. 

Samen met de werkgroep uit de gemeenteraad gaat de wethouder bekijken hoe de uitkomsten te gebruiken voor de concrete acties uit het gemeentelijke beleidsplan. 

“Ik ben blij dat de meeste inwoners positief staan tegenover de LHBTIQ+ gemeenschap, maar de resultaten geven ons ook aan dat het belangrijk is om aandacht te blijven besteden aan sociale veiligheid en acceptatie.”

‘Onderwerp leeft al jaren in het dorp’
Het onderzoek staat niet op zichzelf. De gemeente merkt al jaren dat het onderwerp leeft in het dorp. 

‘Er kwamen signalen dat het voor de LHBTIQ+ gemeenschap in het dorp Alblasserdam moeilijk is om voor hun seksuele geaardheid uit te komen, met onder meer (ernstige) psychische problemen ten gevolg’, verwoordt het gemeentebestuur in het persbericht. 

Daarom is een groep gemeenteraadsleden in 2019 aan beleid gaan werken voor acceptatie en veiligheid van alle groepen in Alblasserdam. Dit resulteerde in een beleidsplan, aangenomen in 2021

‘Met beleid wil de gemeente voldoen aan de wettelijke verplichting om zorg te dragen voor de gezondheid, de (sociale) veiligheid en het welzijn van haar inwoners.’

Nieuw beleid
In juni 2023 heeft de gemeenteraad nieuw beleid vastgesteld.

Acties zijn onder meer het ontwikkelen van een Alblasserdamse flyer, gesprekken met verenigingen, scholen, kerken en partners, aandacht voor anti-discrimantievoorziening RADAR en het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out Day.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden