• Een artist impression van de drijvende wijk met natuur in Het Griend, het bouwplan waar de gemeente een streep door zette.
• Een artist impression van de drijvende wijk met natuur in Het Griend, het bouwplan waar de gemeente een streep door zette. Foto: Aangeleverd

Alblasserdam wil natuur Het Griend herstellen: maar zit de eigenaar daarop te wachten?

Nieuws 1.466 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Om de natuur in Het Griend te herstellen, gaat het gemeentebestuur van Alblasserdam het gesprek aan met alle eigenaren.

Dat herstel is hard nodig, stelde raadslid René Zonnebeld (PvdA) dinsdag tijdens de raadsvergadering. ‘Het gebied verslechtert per jaar: door onvoldoende onderhoud, in combinatie met hoge golfslag van voorbijgaande schepen.’ 

‘Dit veroorzaakt slijtage aan de beschoeiing van de rivierkade. Grond en riet worden hierdoor weggeslagen. Op deze manier dreigt een uniek en rijk stuk natuur met cultuurhistorische waarde, passend bij de identiteit van Alblasserdam te verdwijnen.’

Niet gesproken met eigenaar grootste deel Het Griend
Zijn voorstel om een werkgroep op te zetten om samen met de eigenaren toe te werken naar herstel, haalde het niet. Want: Zonnebeld had met allerlei partijen gesproken die hier enthousiast medewerking aan willen verlenen. 

Maar niet met Bas en Nancy Ort, die het grootste deel van Het Griend in bezit hebben. En zij hebben nog maar kort geleden gehoord dat de gemeente een streep zet door hun plan om in het natuurgebied drijvende woningen te bouwen.

‘Zij zijn niet van plan te investeren in behoud van natuur’
Een beroerd moment om hiermee nu te komen, benadrukte Herman Verweij (VVD). “Dit is ronduit ongelukkig.” En Erno Hartsuiker (CDA), richting Zonnebeld: “Waarom heeft u de initiatiefnemers van het woningbouwproject niet benaderd?”

“Daar kan ik geen antwoord op geven”, reageerde de PvdA-er. 

Navraag bij wethouder Freek de Gier gaf meteen al aan dat het echtpaar Ort niet staat te springen. “Omdat de woningbouw niet doorgaat, willen zij nu een pas op de plaats maken en het laten zoals het is. Ze zijn niet van plan om te investeren in aanpassingen of het behoud van natuur.”

Organiseer een gesprek met alle eigenaren
Daarom stelde Jaco Brand (SGP) een tussenstap voor. “Wethouder, organiseer een gesprek met alle eigenaren om te kijken wat de mogelijkheden zijn.” 

Een suggestie die uiteindelijk steun kreeg van de gehele raad en wethouder Japenga.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden