Afbeelding
Foto: 123RF.com

OP slaat alarm over lenen aan Fokker: ‘Risico voor voortbestaan Papendrecht?’

Nieuws 1.500 keer gelezen

PAPENDRECHT • Loopt het voortbestaan van Papendrecht een risico als de gemeente vele miljoenen leent aan Fokker? Die vraag stelt Onafhankelijk Papendrecht (OP) aan het gemeentebestuur.

“We hebben intern becijferd dat de gemeente ongeveer 75 miljoen euro in Fokker steekt als de lening van 16 miljoen doorgaat”, meldt fractievoorzitter Ruud Lammers van OP.

‘En de scholen dan?’
“Wij vragen ons af hoe groot de leningencapaciteit van de gemeente feitelijk is?” Want er is namelijk tegelijkertijd ook geld nodig voor de scholen in het basisonderwijs (18 miljoen) en het voortgezet onderwijs (100 miljoen). Ruud: “En die bedragen zullen nog kunnen oplopen in de loop van de jaren, alles wordt immers steeds duurder.”

Onafhankelijk Papendrecht vraag zich af of een dergelijke investering in een privaat bedrijf als Fokker wel in lijn is met de roeping van de gemeente, ‘als hoeder van de belangen van alle Papendrechters’. Ruud Lammers: “Zal er geen precedentwerking door kunnen ontstaan?”

Dubbeltje op eerste rij
En: “Behoort bedrijven financiering tot de kerntaak van de lokale overheid? Is de gemeente een bancaire instelling? Zit Fokker onderhand niet ‘voor een dubbeltje op de eerste rang’?”

De begroting van de gemeente beloopt een slordige 100 miljoen euro. Daarmee behoort Papendrecht tot de kleinere gemeenten in Nederland. Ruud Lammers wil van het college weten of de lening aan Fokker een financieel risico vorm voor het voortbestaan van de gemeente Papendrecht.

Geheime vergadering
Vorige week was er een geheime vergadering over de nieuwe lening van 16 miljoen euro aan Fokker. OP was hierbij niet aanwezig. Ruud Lammers: “Hoofdzakelijk om onszelf te beschermen ingeval cruciale informatie geheim wordt verklaard die wij bij de openbare afweging willen kunnen maken. Niet alleen voor de zuiverheid van de afweging en onze rol daarbij als oppositiepartij, maar ook en vooral om trouw te kunnen blijven aan onze democratische roeping.”

Al eerder stelde Onafhankelijk Papendrecht vragen over de lening aan Fokker. Toen ging het onder meer over het rentepercentage dat de gemeente Papendrecht berekende voor de lening. Er zou 1,4 procent rente gevraagd worden over de 16 miljoen euro, terwijl 5 procent gangbaar is bij dergelijke leningen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden