• Richard Batenburg, nog in zijn werkkloffie, in het huis van zijn moeder.
• Richard Batenburg, nog in zijn werkkloffie, in het huis van zijn moeder. Foto: Bert Bons

Huis lonkt voor Richard Batenburg; Papendrechter heeft urgentieverklaring binnen

Nieuws 933 keer gelezen

PAPENDRECHT • Na 4,5 jaar zonder eigen dak boven zijn hoofd, lijkt het dan eindelijk te gaan lukken voor Richard Batenburg. De 47-jarige Papendrechter heeft een urgentieverklaring binnen, waardoor hij binnenkort een woning krijgt.

“Hé eindelijk! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik het nieuws te horen kreeg”, vertelt Richard Batenburg. Hij scheidde van zijn vrouw en moest toen hun huis uit. Hij kon geen onderdak bieden aan zijn nu vijftienjarige dochter, terwijl hij daar wel de zorgplicht voor heeft.

Hij verblijft nu op verschillende plekken, onder meer bij zijn moeder en bij vrienden. Maar voor zijn dochter was de situatie niet ideaal. Zij woonde bij haar stiefvader, omdat zijn moeder veel van huis is vanwege haar werk.

Jarenlang proberen
Waarom Richard Batenburg nu eindelijk, na jarenlang proberen, eindelijk een urgentieverklaring heeft gekregen, is niet helemaal duidelijk. De gemeente Papendrecht meldt: “Als gevolg van gewijzigde omstandigheden bij de heer Batenburg -ouderschapsplan opgesteld- was het mogelijk om hem een urgentieverklaring te geven. Daartoe heeft het college gisteren besloten.”

Richard zelf meldt dat hij nooit een urgentieverklaring heeft aangevraagd, omdat hij op voorhand al te horen had gekregen dat hij er niet voor in aanmerking zou komen. “Maar met de hulp van Sterk Papendrecht hebben we een poosje terug doorgepakt en alle formulieren ingeleverd. Ik ben blij dat mijn ex daar ook aan mee wilde werken.”

Wat is Sterk Papendrecht?
Op de website van Sterk Papendrecht staat daarover het volgende: “Sterk Papendrecht is er voor inwoners die ondersteuning nodig hebben. U kunt bij ons terecht met alle vragen waar u in het dagelijks leven tegenaan loopt. Bijvoorbeeld over opvoeding, gezondheid, zorg, dagbesteding, werk en inkomen, zelfstandig wonen, financiën, vervoer, ondersteuning voor mantelzorgers en uw gezin of relatie.”

Het is nog niet duidelijk wanneer Richard Batenburg kan gaan verhuizen naar zijn nieuwe woning. Volgens de gemeente is er beloofd aan Richard dat hij binnen twee tot zes weken een woning aangeboden krijgt.

Richard: “Maar in een mail die ik gekregen heb, staat dat ik drie maanden de tijd heb om te reageren op een woning die geschikt is. Dat doe ik al 3,5 jaar, zonder succes. Ik ga Sterk Papendrecht maar om opheldering vragen.”

Gat in de lucht springen
“Eigenlijk zou ik een gat in de lucht moeten springen met deze urgentieverklaring, maar ik wil eerst de sleutel in mijn handen hebben. Dat zou fantastisch zijn. Dan kan ik samen met mijn dochter naar de toekomst kijken en het verleden eindelijk achter ons laten.”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app