Afbeelding
Foto: 123RF.com

LHBTIQ+ beleid in Alblasserdam: acties blijven weer uit

Nieuws 1.310 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De LHBTIQ+ actiepunten die de gemeente Alblasserdam in het laatste kwartaal van 2023 uit zou voeren, zijn nog niet opgepakt of nog afgerond. Er liggen nog geen LHBTIQ+ folders in Het Brughuis, de gemeentelijke website is niet bijgewerkt, er is geen aparte LBHTIQ+ sectie in de bieb en de op maat gemaakte brochure is nog niet af.

De gemeenteraad gaf in juni groen licht voor het ‘Uitvoeringsplan LHBTIQ+ 2023-2026’. De ambities in hetzelfde jaar waren bescheiden. Voor het laatste kwartaal van 2023 waren de actiepunten: 

* ‘Informatieboekjes en flyers omtrent de LHBTIQ+ beschikbaar maken in het Brughuis’
* ‘De gemeentelijke pagina’s met informatie over de LHBTIQ+ gemeenschap en de anti-discriminatievoorziening RADAR bijwerken’.

Daarnaast staat in het plan zelf: ‘Er is in de bibliotheek een LHBTIQ+ sectie beschikbaar.’ Wethouder Margreet de Deugd vertelde daarnaast in een toelichting dat Alblasserdam een LHBTIQ+ folder op maat zou maken. In de zes maanden na het aannemen van het Uitvoeringsplan is is dit allemaal nog niet geregeld.

Lang zoeken op website
Bezoeken aan de bibliotheek - geen aparte hoek met LHBTIQ+ materiaal - en Het Brughuis - geen enkele folder over dit thema in het rek - maken dit duidelijk. Op de website moet je lang zoeken om de LHBTIQ+ pagina te vinden. Deze is nog niet aangepast.

Opvallend is dat de gemeente in 2023 bij de update van het LHBTI-beleid ervoor koos om de omschrijving LHBTIQ+ te gebruiken, maar dat is online zes maanden later nog niet aangepast. De link naar het beleidsplan leidt naar het Beleidsplan LHBTI 2020-2022. Dus niet het nieuwe Uitvoeringsplan, in juni 2023 aangenomen door de gemeenteraad.  

Hijsen van de regenboogvlag
Uit onderzoek van deze krant bleek begin 2023 al dat het eerdere Beleidsplan LHBTI 2020-2022 vrijwel niets veranderd had en dat er maar heel weinig actie op was ondernomen. Het meest tastbare: het hijsen van de regenboogvlag in oktober bij het gemeentehuis. 

Scholen, (sport)verenigingen, geloofsgemeenschappen, ze werden of niet benaderd of er was na het gesprek met het gemeentebestuur niet de behoefte om actie te ondernemen. Het lijkt er nu op dat ook het nieuwe plan een stroeve start kent, als zelfs zulke kleinschalige actiepunten nog niet opgepakt of afgerond zijn.

‘De ambtenaar is ermee bezig’
Wethouder Margreet de Deugd moet toegeven dat dit klopt. “We hebben ervoor gekozen om een folder voor Alblasserdam op maat te maken in plaats van een algemene folder. Dat is niet gelukt in het laatste kwartaal van 2023. Het wordt nu het eerste kwartaal van 2024.” 

Ze vervolgt: “Ik had liever gezien dat de folder er eerder zou zijn, maar er is bewust gekozen voor maatwerk. De ambtenaar is ermee bezig. Het moet met allerlei partijen besproken worden.”

Geen LHBTIQ+ materiaal in Het Brughuis
Het niet klaar zijn van de folder is ook de reden waarom er geen LHBTIQ+ materiaal in Het Brughuis te vinden is. “We hebben flyers opgevraagd. Die liggen al op het gemeentehuis, maar wilden ze combineren met onze eigen folder. Het Brughuis heeft via social media tijdens Coming Out Day aandacht aan LHBTIQ+ besteed en laten weten: je kunt altijd bij ons binnenlopen.”

Dat er geen LHBTIQ+ hoek in de bibliotheek is geregeld, vindt ze jammer. “Het is aan de bieb om de hoekjes te maken. We zitten daar niet bovenop. Ze hebben mij laten weten dat de onderwerpen in de hoekjes wisselen. LHBTIQ+ is ook al aan de beurt geweest.” 

‘LHBTIQ+ beleid is niet één van onze allergrootste speerpunten’
Het niet updaten van de site beaamt ze. “We willen dit doen op basis van de tekst in de folder.” De wethouder relativeert het uitblijven van zichtbare actie wel: “Het is nodig dat er blijvende aandacht voor dit onderwerp is, maar het is niet één van onze allergrootste speerpunten. Het moet in verhouding blijven.” 

“Neem de plaatsing van de flexwoningen op de locatie De Loopplank; ik vind het urgenter dat iedereen een woning kan krijgen. De stappen die we maken zijn niet allemaal zichtbaar. Zo was er in oktober een onderzoek onder het bewonerspanel, om te vragen hoe zij denken over de ambities in het beleidsplan en onze acties. We hopen de resultaten in februari te kunnen delen.”

Een uitgebreider artikel staat deze week in Het Kontakt.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Papendrecht krijgt een kinderburgemeester: 'jeugd meer betrekken bij gemeente' Nieuws 8 uur geleden
• De brandweer controleert of het vuur gedoofd is.
Brandende kliko beschadigt huis en serre aan de Nicolaas Beetsstraat in Papendrecht 112 gisteren
Afbeelding
Verdacht object aangetroffen in Alblasserdam; explosievenverkenner doet onderzoek 112 21 mei, 13:37

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden