• Kees Verheul en Jaap Iedema bij de Vershoek.
• Kees Verheul en Jaap Iedema bij de Vershoek. Foto: Aangeleverd

Kerstkaartenactie en oliebollen van Hoop voor Albanië

Nieuws 541 keer gelezen

PAPENDRECHT • Zoals ieder jaar in december houdt de werkgroep Papendrecht van stichting Hoop voor Albanië een kerstkaartenactie en een oliebollenactie. De opbrengst gaat naar een jongerenproject in Maliq.

Via Hoop voor Albanië is het mogelijk om een Kerstkaart te sturen voor slechts 65 eurocent per kaart. Enthousiaste vrijwilligers bezorgen de kerstkaarten in Papendrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Oud-Alblas, Streefkerk, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland.

De enveloppen waar de kaarten in gestopt moeten worden zijn verkrijgbaar bij De Vershoek op de Meentpassage. Daarnaast zijn ze ook beschikbaar in de Papendrechtse kerken. Op de envelop staat aangegeven hoe de actie werkt. Het inleveren van de kerstkaarten is mogelijk tot en met woensdag 20 december.

Oliebollenactie
Dat ze na deze actie ook nog oliebollen gaan verkopen is ondertussen ook bekend. Deze verkoop zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 30 december. Dit doen ze voor het zeventiende jaar en de opbrengst hiervan gaat ook naar het jongerenproject in Maliq in Albanië. Een zak oliebollen van tien stuks kost € 11,75 en vijf appelbeignets zijn € 8,95.

Veel armoede
Jaap Iedema legt uit waarom de Albanezen zo hard hulp nodig hebben: “Stichting Hoop voor Albanië is al ruim 30 jaar actief in één van de armste landen van Europa. Een land waar de contrasten groot zijn en waar anno 2023 nog steeds mensen leven onder erbarmelijk omstandigheden.”

Hij vervolgt: “Om te begrijpen waarom we graag de mensen in Albanië willen helpen zou je er eigenlijk gewoon een keer naar toe moeten gaan. Albanië is nog steeds één van de armste landen van Europa waar veel jongeren hun families hebben verlaten om hun heil te zoeken in landen als Griekenland en Italië. Lokale hulp en ondersteuning is erg nodig en we merken dat mensen daar heel dankbaar zijn voor de hulp die wij hen kunnen bieden”

Albanië is sinds 1991 toegankelijk. Daarvoor was het een gesloten, communistisch land. De overheid bepaalde en regelde destijds alles, naar eigen goeddunken. Mensen hoefden en konden dus ook niets voor zichzelf regelen. Jaap: “Dat is nu anders. Maar mensen moeten hierin nog heel veel leren en hebben ze vaak niet de mogelijkheden, middelen en vaardigheden om zichzelf te helpen.”

In datzelfde jaar 1991 kreeg Kees Verheul, die tot dan toe regelmatig naar Roemenië ging om aldaar de ondergrondse kerk te bezoeken, de vraag of hij, met een aantal anderen, naar Albanië zou willen gaan om daar mensen te bezoeken en hulp te bieden. Die roeping heeft hij indertijd aanvaard, en uit die activiteiten is twee jaar later de stichting Hoop voor Albanië ontstaan. Verheul gaat sinds die tijd jaarlijks meerdere malen naar Albanië voor dit werk.

Vrachtwagens vol
Door de jaren heen zijn veel mensen betrokken geraakt bij de hulpverlening in Albanië en zijn er werkgroepen uitgezonden om aldaar in hun vakantie mee te bouwen aan allerhande projecten. Elke twee weken gaat een vrachtwagen vol met hulpgoederen naar Albanië. Kleding, dekens, speelgoed en knuffels maar soms ook schoolmeubilair en incontinentie materialen.

De situatie is op sommige plaatsen echter nog steeds schrijnend. In Albanië is er geen sociale zekerheidsstelsel of andere vorm van overheidssteun waar mensen op kunnen terugvallen.

Allerarmsten
Jaap: “Nog steeds voorzien we de allerarmsten van voedsel, maar ook helpen we bij het bewoonbaar maken van huisjes. Daarnaast proberen we in de nood te voorzien van alles wat er verder op ons pad komt.”

Dit jaar wil Hoop voor Albanië zich speciaal inzetten voor een jongerenproject in Maliq. Een aantal jaar geleden is in deze Albanese plaats een project gestart waarbij kinderen geholpen worden. Jongens die thuis in een onveilige situatie leven, op straat belanden en vervolgens geen eten of structuur hebben worden in Maliq opgevangen en begeleid naar een volwaardig en doelgericht bestaan.

Dankbaar
Jaap: ”Onlangs heeft Kees Verheul, samen met een aantal anderen, wederom het land bezocht. Dat doet hij al vele jaren gemiddeld zo’n drie keer per jaar. Deze keer was er echter een speciale reden. Er was een groot feest georganiseerd om te vieren, gedenken en danken dat dit werk inmiddels al 30 jaar tot zegen mag zijn voor zoveel mensen ter plekke. Die dankbaarheid daar, geeft ons hier ook weer extra energie om ons in te zetten voor het mooie werk van Hoop voor Albanië.

Voor verdere informatie omtrent deze beide acties kan contact opgenomen worden met Kees Verheul via hva.verheul@gmail.com of Jaap Iedema via jhiedema@gmail.com van de werkgroep. Of de website van HVA: https://hoopvooralbanie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app