• De voorkant van het boek.
• De voorkant van het boek. Foto: Aangeleverd

Start nieuwe uitgave boekenreeks ‘Van heerlijkheid tot heden’ in Papendrecht

Nieuws 422 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het citymarketing platform Papendrecht Verrast en historicus en tekstschrijver Marcel Sluijter uit Papendrecht slaan de handen ineen en starten de uitgave van een nieuwe reeks historische boekjes ter promotie en beleving van Papendrecht.

De titel van de nieuwe uitgave is ‘Dijklopen tussen heden en verleden’ en biedt een tocht over de dijk in 1907, langs scheepswerven, boerderijen en winkels.

Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw speelde het leven in Papendrecht zich voor een belangrijk deel op en langs de rivier en de dijk af. Dat zorgde voor een combinatie van bedrijvigheid, scheepswerven, arbeiderswoningen, boerderijen en dijkwoningen. Sporen hiervan zijn nog steeds te zien. Verschillende van deze sporen zijn in woorden maar vooral met veel foto’s vastgelegd in een nieuw boekje dat vanaf 1 december 2023 te koop is: ‘Dijklopen tussen heden en verleden – een tocht over de dijk in 1907, langs scheepswerven, boerderijen en winkels’,

In de loop van de tijd zijn ook veel panden en situaties verdwenen. Reden genoeg om, naar een idee van Papendrechter Jan de Heer, de dijk en omgeving met een historische blik te bekijken. Tijdens een wandeling in 1907 met sprongetjes tussen heden en verleden geeft het boekje door de ogen van inwoners van toen een beeld van ontwikkelingen door de eeuwen heen.

Boekenreeks
De gemeente Papendrecht gaf tussen 2009 en 2017 onder de titel ‘Van heerlijkheid tot heden’ een reeks boekjes uit over de geschiedenis van Papendrecht. Aanleiding hiervoor was het 900-jarig bestaan van Papendrecht in 2005 en de aankoop van het handvest van Papendrecht uit 1563. Dit nieuwe deel is evenals de eerdere uitgaven geschreven door historicus, tekstschrijver en Papendrechter Marcel Sluijter. Het wordt uitgegeven door het citymarketing platform Papendrecht Verrast.

Eerder verschenen titels zijn De heerlijkheid Papendrecht (2009), Papendrechtse water-landers (2010), Molens in Papendrecht (2012), Franse beschietingen uit Papendrecht in 1813 (2013), Dijk geeft Papendrecht karakter (2015) en Orgels in Papendrecht (2017).

Promotie en beleving
‘De opzet is om deze reeks de komende jaren met één of twee delen per jaar uit te breiden’, lichten Robert Snel, Sander Stevens en Caroline den Ouden van Papendrecht Verrast toe. ‘Vooral omdat het een mooie manier is om Papendrecht te promoten en anders te laten beleven onder jong en oud.’

Digitaal museum
‘Het heden maar ook het verleden van Papendrecht verdient aandacht. Daarvan getuigen de duizenden foto’s die we inmiddels in ons digitaal museum www.oud-papendrecht.nl hebben verzameld. Om dat verder uit te breiden, houden we ons van harte aanbevolen voor foto’s en beelden van inwoners en oud-inwoners. Bijvoorbeeld van het verenigingsleven, van woningen, speciale panden of van het dagelijks leven. Die bijdragen verwerken we in nieuwe delen van de reeks en koppelen we aan activiteiten. Bijvoorbeeld met scholen, evenementen en andere activiteiten die heden en verleden van Papendrecht belichten’, aldus Sander Stevens, webredacteur en beheerder van het digitale museum.

Het nieuwe boekje kost 8,95 euro en is vanaf nu online te bestellen via www.oud-papendrecht.nl/shop en wordt vanaf 15 december 2023 aan huis bezorgd. Wie voor 31 december 2023 besteld, krijgt 1 euro korting en betaalt 7,95 euro.

• De achterkant van het boek.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app