• Theo Viveen en Margré van Wijngaarden.
• Theo Viveen en Margré van Wijngaarden. Foto: Hans Huisman

Dorpsbehoud viert 40-jarig jubileum met goedbezochte donateursavond

Nieuws 620 keer gelezen

PAPENDRECHT • De jaarlijkse donateursavond van stichting Dorpsbehoud Papendrecht in theater De Willem was donderdagavond 30 november een feest van herkenning voor de rasechte Papendrechters. 

Het was een extra bijzondere editie, aangezien Dorpsbehoud dit jaar haar 40-jarig bestaan viert. Destijds werd Dorpsbehoud opgericht door Riek van Blokland-Visser, Marijke Meeldijk en Margré van Wijngaarden.

De avond werd gepresenteerd door voorzitter Margré van Wijngaarden, die dat op geheel eigen wijze deed. Ze nam geen blad voor haar mond en deed het weer met veel droge humor. “Het goeie nieuws is, dit maak je allemaal niet mee als je postzegels spaart.”

Uiteraard werd er heel veel terug gekeken op de veelbewogen geschiedenis van Dorpsbehoud en Papendrecht, met mijlpalen als de aankoop van de Muziektent, Museum Dorpsbehoud, behoud van diverse panden, maar ook enkele dieptepunten werden niet vergeten.

Ook de nieuwbouw van het Oude Veer kwam aan bod. Margré gaf heel beeldend aan hoe er met stichting Dorpsbehoud werd gekeken naar de ontwerpen: “Een gerenommeerde architect uit het zuiden had naar zijn idee prachtige ontwerpen gemaakt. ‘Wat vind u ervan, mevrouw Van Wijngaarden?’ Ik vind het drie keer niks. Je kan maar beter gelijk duidelijk zijn! Later kwam er een geheel nieuw ontwerp en opnieuw de vraag ‘Wat vind u ervan?’ Mijn antwoord was: ‘Ik kan weer heel kort zijn’. De architect verschoot weer van kleur. ‘Je hebt in een keer begrepen wat ik bedoelde!” Het nieuwe ontwerp was een duidelijke verbetering en het Oude Veer is volgens Margré van Wijngaarden momenteel het mooiste stukje van de nieuwe Meent geworden.

Een mooi voorbeeld was ook de nieuwe Slobbengorsbrug, die in 2013 werd geopend. In eerste instantie wilde de gemeente een ‘standaard’ brug terugplaatsen, maar Margré wist het gemeentebestuur te overtuigen dat er een replica van de huidige brug teruggeplaatst moest worden. En hier was men het uiteindelijk toch wel mee eens.

Margré: “In het verleden heb ik dikwijls gebotst met de gemeente, maar hier was een mooie brug tussen de gemeente en Dorpsbehoud gelegd. Bouw geen muren, maar bouw bruggen!”

Er werden ook foto’s getoond van vorige edities van donateursavonden. De eerste jaren werden deze gehouden in De Palm, maar na ongeveer 10 jaar werd het dusdanig druk, dat de brandweer duidelijk aangaf dat er een andere ruimte gezocht moest worden. Sindsdien wordt de avond in theater De Willem gehouden.

Vrijwilligers Theo Viveen en Arie van Dijk hadden afgelopen jaar foto’s gemaakt van de Boomgaardstraat, Weteringsingel en deel Badhuisstraat. In een mooie presentatie was te zien hoe dit wijkje stap voor stap werd gesloopt, waarbij het liedje ‘Dag huis, dag lieve oude woning’ van Willeke Alberti ten gehore werd gebracht. Voor diverse aanwezigen was dit wel even een emotioneel moment.

In het Dorpsjournaal passeerde activiteiten van Dorpsbehoud van het afgelopen jaar de revue in woord en beeld.

Maar eerlijk is eerlijk: ’Herinnert u zich deze nog?’ blijft toch wel het meest favoriete onderdeel van veel bezoekers. Bij dit onderdeel zat iedereen op het puntje van zijn stoel. Men mocht reageren op getoonde plaatjes uit het (verre) Papendrechtse verleden, wat veel herkenning en duidelijk hoorbare reacties opleverden.

Er werd ook vooruitgeblikt naar 2024. Dan is er aandacht voor de 80-jarige herdenking van de crash met de Lancaster Popeye en het 75-jarig bestaan van de muziektent, sinds 1987 eigendom van Dorpsbehoud.

Kortom: Het was een echt “ouwerwets Paopendrechs èvendjie”, waarover nog lang zal worden nagepraat.

Hans Huisman

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app