• Een artist impression van de elf appartementen.
• Een artist impression van de elf appartementen. Foto: Aangeleverd

Plan voor elf appartementen in voormalig politiebureau aan Goudsbloemstraat in Alblasserdam

Nieuws 1.027 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het voormalig politiebureau aan de Goudsbloemstraat 9 in Alblasserdam wordt mogelijk omgevormd tot elf appartementen. Het Alblasserdamse gemeentebestuur staat vooralsnog positief tegenover dit plan.

Dat laat het college eind november in een schrijven aan de gemeenteraad weten. Op 6 juli is een conceptaanvraag ingediend voor het realiseren van elf appartementen in het voormalig politiebureau. 

Hiervoor wordt de bestaande bebouwing aan de achterzijde voorzien van een aanbouw (mede ten behoeve van een toegang naar de appartementen), twee trappen en er wordt een kap met dakkapellen aangebracht.

Toevoegen zadeldak
‘Door het toevoegen van een zadeldak en een uitbreiding aan de achterzijde – waarover tevens de ontsluiting van de bovenwoningen loopt – ontstaat een vriendelijke transformatie’, stelt de architect over de verbouwing.

‘Het zadeldak zorgt ervoor dat het pand beter aansluit bij de bestaande woonbuurt. De tuin achter het pand is riant van maat, ook na het realiseren van een uitbreidingsstrook. We kunnen ons goed voorstellen dat de bewoners daar [collectieve] tuinen hebben. Het plan zorgt voor levendigheid op een plek die er momenteel verlaten en stil bij ligt.’

Strijdig met het bestemmingsplan
Het pand staat al langer leeg. In 2021 lag er een plan om het te verbouwen tot zeven woningen/appartementen. Daaraan is geen vervolg gegeven. De nieuwe plannen zijn strijdig met het bestemmingsplan en dit zal dan ook aangepast moeten worden.

Vanuit de afdeling wonen van de gemeente Alblasserdam is een positief advies afgegeven, met als onderbouwing: ‘De extra appartementen bieden een kans voor jongeren en starters.’ Groen licht kwam er ook van de afdeling buitenruimte en de adviescommissie omgevingskwaliteit. 

Geschiedenis
Het voormalig ‘groepsrayonbureau met twee dienstwoningen voor de Rijkspolitie’ stamt uit 1963. In 1978 is het gebouw wat aangepast, waarbij één van de dienstwoningen is vervallen. In 1986 is het gebouw uitgebreid met een extra vleugel. Vanaf dat moment verdween ook de laatste dienstwoning.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app