Afbeelding
Foto: Bert Bons

PVV ook veruit grootste in Papendrecht, VVD en NSC volgen op afstand

Nieuws 963 keer gelezen

PAPENDRECHT • De PVV is bij de Tweede Kamerverkiezingen veruit de grootste in Papendrecht geworden met 28,6 procent van de stemmen. De VVD verloor flink maar is nog altijd de tweede partij in het dorp. 

De gemeente Papendrecht volgt in grote lijnen het landelijk beeld bij de Tweede Kamerverkiezingen die woensdag 22 november gehouden zijn, met uitzondering van de combinatie GroenLinks/PvdA, die landelijk de tweede partij werd, maar in Papendrecht na de NSC de vierde partij is geworden.

Flinke klap
De straks voormalige regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kregen ook in Papendrecht een figuurlijke flinke klap om de oren. De VVD zakte van 25,5 naar 16,6 procent, D66 van 11,5 naar 4,2 procent, CDA van 9,2 naar 3,7 procent en ChristenUnie van 7,2 naar 4,3 procent.

Dat is bij elkaar opgeteld 28,8 procent van de stemmen. Omgerekend naar Tweede Kamerzetels zouden dat er 43 zijn. Dat zijn 25 zetels minder dan bij de vorige verkiezingen van 2021.

In Papendrecht viel verder de stabiele steun op voor de SGP, die woensdag zelfs iets procentueel iets meer stemmen kreeg ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2021. De partij steeg van 4,3 procent naar 4,7 procent.

Opkomst
De opkomst was afgelopen woensdag met precies 78 procent iets lager dan twee jaar geleden. In 2021 ging bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen 78,5 procent van de stemgerechtigenden ook daadwerkelijk stemmen.

• Een overzichtje van de uitslag in Papendrecht, vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app