Afbeelding
Foto: Richard van Hoek

Feestelijke onthulling kunstwerk ‘Raadsel der dingen’ in Alblasserdam

Nieuws 541 keer gelezen

ALBLASSERDAM • In de stromende regen werd zaterdagmiddag het kunstwerk ‘Raadsel der dingen’ onthuld aan de Touwbaan in Alblasserdam.

Dit kunstwerk richt de aandacht op één van de bijzondere maritieme bedrijven. Jarenlang was het dijklint van de gemeente Alblasserdam een toonbeeld van moed en ondernemingslust. Van bedrijven die voor de gemeente en bewoners van bijzondere sociale en economische waarde zijn geweest.

Dit bronzen beeld werd onthuld door mevrouw Margreet de Deugd, wethouder Cultuur en Erfgoed van Alblasserdam. Waarna de beeldend kunstenaar Roel Teeuwen een korte toelichting gaf.

Het verhaal van ‘dit raadsel’ begint in 1837 toen de heer J.H. von Lindern scheepsbouwmeester en reder te Alblasserdam de ‘N.V. Lijnbaan Straat Sunda’ oprichtte. Met twaalf man personeel begon een nieuw avontuur. Een prachtig verhaal van ondernemingslust, kenmerkend voor de maritieme industrie lang de West en Oost Kinderdijk.

Toen in 2004 de voormalige Touwbaan voor woningbouw ontwikkeld is, werden in een schuurtje een paar raadselachtige dingen gevonden. Drie blokken van hout, stukken boomstam eigenlijk, met gleuven en gaten erin.

“Weggooien die zooi, opstoken die troep, zo gaat dat vaak. Maar die houten blokken riepen genoeg nieuwsgierigheid op om ze zorgvuldig te bewaren en navraag te doen”, melden Martin van Horssen, Bert de Haan, Jan van Goolen en Roel Teeuwen van de Stichting Het Raadsel Der Dingen, die in hun zoektocht werden ondersteund door de Historische Vereniging West Alblasserwaard.

“Twijnblokken, grote twijnblokken dat moesten het haast wel zijn! Leuk, bijzonder, maar wat moeten we daar mee… Daar moesten we wat mee! En nu bijna 20 jaar verder wordt u wellicht verrast door een monument op de plek waar de touwbaan begon, aan de rand van de dijk. Een kunstwerk in brons gegoten dat er voor zorgt dat deze raadselachtige dingen de oude geschiedenis van de Lijnbaan Straat Sunda weer tot leven kunnen wekken. Een touwbaan, die rond het jaar 1900 één van de grootste in Nederland was. Nu bij de onthulling, spreken wij de wens uit , dat dit raadsel bij kan bijdragen aan de bijzondere historie van ons Dam- en Dijkdorp”, aldus de vier initiatiefnemers Martin van Horssen, Bert de Haan, Jan van Goolen en Roel Teeuwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie