• Wilco Zwier (links) en Carlo Fok van de sinterklaascommissie van Tafelronde 140 Alblasserwaard.
• Wilco Zwier (links) en Carlo Fok van de sinterklaascommissie van Tafelronde 140 Alblasserwaard. Foto: Nanda van Heteren

Kopzorgen om financiering sinterklaasintocht in Papendrecht

Nieuws 952 keer gelezen

PAPENDRECHT • Sinterklaas en de pieten komen zaterdag 18 november rond 12.00 uur aan in Papendrecht. Om Pakjesboot 12 aan te laten meren aan de Jachthavenweg 3 verzorgt serviceclub Tafelronde 140 Alblasserwaard sinds jaar en dag de organisatie, maar klaagt over het feit dat ze ook nu weer een zeer geringe financiële tegemoetkoming krijgen vanuit de gemeente Papendrecht.

Hoewel de draaiboeken door de jaren heen zijn geperfectioneerd, is het voor de organisatie elk jaar ‘een flinke klus’ om het evenement te organiseren en in goede banen te leiden. Carlo Fok, penningmeester van de sinterklaascommissie, rechts op de foto: “De financiën zijn onze grootste uitdaging. Je schrikt ervan hoe duur strooigoed is geworden.”

Van de gemeente Papendrecht krijgt de organisatie elk jaar een zeer geringe financiële bijdrage in de totale kosten. Het overige bedrag komt van het bedrijfsleven en winkeliersverenigingen in de regio. “Wij vinden dat de gemeente hier veel meer in kan betekenen. Als wij de organisatie aan de gemeente zouden overlaten, dan zou het evenement een veelvoud kosten dan wat we nu kwijt zijn. Ik denk dat ze dat wel eens vergeten. Al neemt dat niet weg dat wij op andere vlakken, zoals de vergunningsaanvraag en de veiligheid, goed met de gemeente samenwerken om de sinterklaasintocht elk jaar weer een succes te maken.”

Goed doel

Wilco Zwier, voorzitter van de sinterklaascommissie: “Wij ervaren dat de sinterklaasintocht elk jaar weer een feest is voor alle kinderen uit de regio. Alleen is het confronterend om te bedenken dat er nog teveel kinderen niet naar de Jachthaven kunnen komen, omdat zij daar simpelweg te ziek voor zijn.” Daarom wordt het opgehaalde geld dat niet opgaat aan strooigoed, entertainment, de aankleding van de haven en de marketing gedoneerd aan een goed doel. ,,Omdat het een kinderfeest is, zoeken we ook vaak een goed doel dat met kinderen te maken heeft,” aldus Zwier. “Er zijn gelukkig genoeg initiatieven waar mensen iets aan kunnen doneren om deze, maar ook kinderen in de toekomst, te kunnen helpen. Stichting Kanjerketting is daar een goed voorbeeld van.”

Steentje bijdragen

De organisatie hoopt niet alleen bij te dragen door een groot bedrag te kunnen doneren, maar ook door meer bewustwording te creëren ‘dat niet elk kind het geluk heeft om in gezondheid op te groeien’. “Elk steentje dat wij kunnen bijdragen om dat in de toekomst te verbeteren, zullen we met liefde doen.”

Stichting Kanjerketting zorgt ervoor dat kinderen die kanker hebben hun behandelverhaal beeldend kunnen maken door middel van een ketting. Voor elke gebeurtenis is een aparte kraal. Zie www.kanjerketting.nl voor informatie over dit goede doel.

Zonnetje

“Het enige dat we niet in eigen hand hebben, is het weer. Dus ik hoop maar dat het een paar uurtjes droog blijft, liefst nog met een zonnetje als dat niet teveel gevraagd is. Haha. Dan zal het zonder twijfel weer een geslaagde intocht worden!”

Reactie gemeente

De gemeente Papendrecht stelt in een reactie dat ze graag in gesprek willen met de organisatie. “De Sinterklaasintocht in Papendrecht is een traditie voor de kinderen in Papendrecht. Het is een initiatief van Tafelronde 140. Wij zijn blij dat zij dit organiseren. Voor dit initiatief ontvangen zij een subsidie van de gemeente. Zij hebben ons laten weten dat de kosten van de intocht zijn toegenomen. Wij hebben Tafelronde 140 uitgenodigd om met ons hierover in gesprek te gaan. Om samen te kijken wat er mogelijk is.”

Voor meer informatie: www.sintpapendrecht.nl. Via die website kan ook het evenement en Stichting Kralenketting gesponsord worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie