Afbeelding
Foto: Stockfoto: 123rf.com

Raad Papendrecht wil kosten nieuwe afvalstoffenheffing zo laag mogelijk houden

Nieuws 968 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht heeft op donderdag 9 november besloten om een onderzoek te laten uitvoeren naar manieren om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden.

Per 1 januari 2024 voert Papendrecht de afvalverwerking diftar (gedifferentieerde tarieven) in. Inwoners gaan vanaf die datum voor verwerking van afval een basistarief betalen plus een variabel bedrag, dat afhangt van de totale hoeveelheid restafval dat een huishouden per jaar in de verzamelcontainer gooit.

Het gemeentebestuur van Papendrecht verwacht dat alle huishoudens een stijging van de kosten van afval kunnen verwachten in 2024 van tussen de 6 en 17 procent.

Ook verwacht het college dat tweepersoonshuishoudens tweemaal zoveel restafval en meerpersoonshuishoudens bijna viermaal zoveel restafval zullen inleveren, als eenpersoonshuishoudens.

Met die verwachting door het college zullen de vaste tarieven voor meerpersoonshuishoudens het meest dalen, gevolgd door tweepersoonshuishoudens en tenslotte eenpersoonshuishoudens.

Welk type huishouden hoeveel restafval produceert en hoeveel restafval per type huishouden gemiddeld betaald zal moeten worden in 2024, wordt pas bekend is als de feiten over restafval bekend zijn. Dat is dus na 2024.

De fracties van D66, VVD, GroenLinks en Onafhankelijk Papendrecht (OP) gaan ervan uit dat de verwachting dat de kosten omlaag zullen gaan na de invoering van diftar, niet uit zal komen. “De kosten van afvalverwerking moet betaalbaar zijn en blijven voor inwoners, zeker bij zeer goed scheiden van afval”, vinden de partijen.

Ook vinden ze dat het afvaltarief fair moet zijn wanneer er gekeken wordt naar de verdeling over eenpersoons, tweepersoons en meerpersoonshuishoudens. “Relatief moet ieder ‘zijn deel’ betalen”, aldus D66, VVD, GroenLinks en OP.

In een motie vroegen deze partijen donderdag om de kosten goed in kaart te brengen en te onderzoeken waar voor inwoners de kosten beperkt kunnen worden. Alle overige fracties in de Papendrechtse gemeenteraad gingen hiermee akkoord, zodat het onderzoek er ook daadwerkelijk gaat komen. 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De cover van het boek van Hans Muijsson.
Hans Muijsson bij live-uitzending vanuit de bibliotheek van Alblasserdam Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Amega Samen Sterk steunt zeven goede doelen in de Drechtsteden Zakelijk 21 uur geleden
Afbeelding
Programma 2024-2025 van Theater De Willem uit Papendrecht staat online: grote namen en prachtige voorstellingen Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden