Afbeelding
Foto: 123RF.com

Criminaliteit neemt toe in Papendrecht en daalt juist in Alblasserdam

Nieuws 1.097 keer gelezen

PAPENDRECHT • De criminaliteit in Papendrecht is in de eerste helft van 2023 gestegen met 7 procent. In Alblasserdam daalde de criminaliteit juist met 12 procent ten opzichte van de eerste helft van 2022. Dat blijkt uit vorige week gepubliceerde politiecijfers.

Het totaal aantal misdrijven in de gehele regio Rotterdam, waarbij Papendrecht en Alblasserdam zijn ingedeeld, is in de eerste helft van 2023 met 5 procent toegenomen ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Corona
Na een daling van de criminaliteitscijfers in de twee jaar daarvoor is sinds 2022 weer sprake van een toename. 2020 en 2021 was van een uitzonderlijke periode vanwege de coronapandemie. Tijdens deze periode was in de eenheid Rotterdam de horeca gesloten, vonden er geen evenementen en voetbalwedstrijden plaats en was er langere tijd sprake van een avondklok. Vanzelfsprekend had dat als gevolg dat er veel minder mensen dan gebruikelijk in de openbare ruimte waren en dat veel mensen thuis waren. Dit heeft in deze periode geleid tot een significante daling van geregistreerde misdrijven.

“In 2022 en de eerste helft van 2023 zien we dan ook met name de winkeldiefstallen, zakkenrollerij en andere vermogensdelicten, met name van diefstal van brom-, snor-en fietsen toenemen tot niveaus vergelijkbaar met 2019”, meldt de politie. Ook worden weer fors meer personen aangehouden voor rijden onder invloed, hetgeen ook een misdrijf is.

Digitale criminaliteit
Digitale criminaliteit blijft toenemen en zal naar verwachting een prominente plaats blijven houden in het totaal van het geregistreerd aantal misdrijven. Het slachtoffer zijn van deze vorm van criminaliteit heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners. Daarom wordt er onder andere intensief ingezet op preventie campagnes rond cybercrime om de inwoners weerbaar te maken tegen en bewust te maken van deze vorm van criminaliteit.

De incidenten overlast van personen met onbegrepen gedrag stijgen ook nog steeds. Bij de registratie van meldingen kan het gaan om meer registraties dan het aantal geregistreerde personen. Dit komt omdat over een relatief kleine groep steeds opnieuw meldingen binnenkomen, die vervolgens steeds als nieuwe melding geregistreerd worden.

Ook vonden in de regio Rotterdam verschillende, gewelddadige incidenten en aanslagen plaats die in verband worden gebracht met georganiseerde ondermijnende criminaliteit. “Dergelijke incidenten doen ons des te meer realiseren hoe noodzakelijk een integrale aanpak is en wat een enorme inspanning dit vraagt van de overheidspartners, waarbij zij de handen ineen dienen te slaan met publieke en private partijen”, meldt de politie.

Alblasserdam
In Alblasserdam daalden de misdaadcijfers in de eerste helft van 2023. Er hebben, net als in 2021, geen straatroven en overvallen plaatsgevonden in Alblasserdam. Diefstal van brom-, snor- en andere fietsen is ook afgenomen (-35%) in Alblasserdam. In de complete regio is hier juist een stijging zichtbaar.

Er is een duidelijke afname in het aantal meldingen van overlast door jeugd (-18%) zichtbaar in de gemeente Alblasserdam, net als in de gehele regio.

Papendrecht
In Papendrecht steeg de criminaliteit juist behoorlijk. Het aantal mishandelingen in Papendrecht laat een stijging zien ten opzichte van het voorgaande jaar (+62%). In de gemeente is het aantal diefstal/inbraak in box, garage, schuur of tuinhuis gestegen tussen 2021 en 2022 (+10 misdrijven). In de eenheid Rotterdam is dit juist gedaald (-25%). De gemeente Papendrecht kent wel een daling in

het aantal diefstallen van brom-, snor- of andere fietsen (-39%), terwijl dit in de eenheid juist is gestegen (+17%).

Net als in de rest van de regio laat Papendrecht een stijging zien in de ervaren overlast van drugs/drank (+36 incidenten). Ook de overlast door verwarde personen is gestegen (+42%).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Erwin Zwijnenburg (Woonkracht10), Arno Janssen (wethouder duurzaamheid, gemeente Papendrecht), Willy Heussen (HVC).
Mijlpaal in Papendrecht: woongebouwen Constantijn Huygenslaan aangesloten op warmtenet Nieuws 10 mei, 09:01
Afbeelding
Alpe d'HuZes wandeltocht groot succes: mooie opbrengst en volgend jaar weer Nieuws 10 mei, 08:27
Afbeelding
Kunstenaars ParticiPand vragen openheid van gemeente Alblasserdam: komt tijdelijk onderkomen 't Nokkenwiel in hun gebouw? Nieuws 10 mei, 08:10

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden