• Ferry van Jaarsveld.
• Ferry van Jaarsveld. Foto: Nanda van Heteren

Ferry van Jaarsveld uit Papendrecht droomt van ‘natuurcentrum van verbinding’

Nieuws 942 keer gelezen

PAPENDRECHT • Ferry van Jaarsveld (29) krijgt het steeds drukker. Overdag is hij te vinden aan de Admiraal de Ruyterweg 1A als beheerder van de Papendrechtse egelopvang en in de avond- en weekenduren is hij aan de Matenaweg 1 voorzitter van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA).

Hoe bevalt het tot nu toe om de twee functies te combineren?
,,Aankomend jaar ben ik alweer zes jaar werkzaam op de egelopvang, dus daar ben ik langzamerhand wel aan gewend. Het is natuurlijk ook fijn dat ik twee superfijne en goede collega’s heb en uiteraard onze zestig vrijwilligers die zich dag en nacht inzetten. Letterlijk, want egels slapen soms bij vrijwilligers thuis. Bij de Natuur- en Vogelwacht gaat het ook goed. De lezingen die aan het einde van dit kalenderjaar gehouden worden, zijn rond. De weidevogelwerkgroep heeft de telling gehad en het monitoren van verschillende gebieden gaat ook door. De locatie zelf kan een boost gebruiken. Doordat we een vrijwilligersterugloop hebben, zijn we nu alleen nog op zaterdag open. Als bestuur werken we er hard aan om te onderzoeken hoe wij het centrum nieuw leven in kunnen blazen. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen, zo kunnen we bijvoorbeeld het centrum op meer dagen open houden.”

In hoeverre houd je nog tijd voor jezelf, je familie en eventuele andere bezigheden over?
,,Met al deze bezigheden zou je inderdaad denken dat ik weinig tijd overhoud. Gelukkig loopt de egelopvang erg goed, ondanks dat we elk jaar steeds meer egels binnenkrijgen. Alle andere activiteiten die ik erbij doe, prop ik tussen mijn bezigheden door. Familie en mijn eigen hobby prepareren in het Natuur Historisch Museum in Rotterdam zijn dan ook twee belangrijke zaken waar ik altijd tijd voor vrijmaak. In augustus krijg ik er trouwens nog een belangrijke ‘functie’ bij: mijn vrouw Loes (van Jaarsveld, beheerder van de Papendrechtse kinderboerderij Papenhoeve, red.) verwacht in augustus ons eerste kindje. Een kers op de taart en ik denk dat het vaderschap wel de mooiste en meest bijzondere ‘functie’ is die ik ooit zal krijgen in mijn leven.”

Hoe ziet je week er nu globaal uit wat je werk betreft?
,,Ik werk veertig uur bij de egelopvang, dat is van maandag tot en met vrijdag. Eén keer in de twee maanden vergader ik met de Natuur- en Vogelwacht. Op dinsdagavond prepareer ik altijd in het museum en verder film ik samen met de gemeente Papendrecht één keer per maand voor het programma Icoonsoorten op YouTube.”

In mei was je ook te zien in het televisieprogramma Noord-Zuid-Oost-West (Omroep MAX) op NPO2 waarin je egels losliet in een geschikte tuin bij mensen thuis, gaan we je vaker in de media zien?
,,Vorig jaar heb ik meegedaan aan het televisieprogramma Groen Grijs op RTV Rijnmond, hierin kon de egel zeker niet gemist worden. Als mensen uit onze regio aan egels denken, dan komen ze vaak automatisch bij ons terecht. Doordat RTV Rijnmond de regionale publieke omroep in dit gebied is, werken zij samen, net als alle andere regionale publieke omroepen in Nederland, met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO, red.). Groen Grijs werd daarom daar uitgezonden. Erg leuk, maar ik had dit natuurlijk niet verwacht. Misschien moet ik omroepbaas Jan Slagter eens bellen om de zendtijd te factureren haha.”

Wat vind je het leukste van deze werkzaamheden?
,,Het leukste is dat alles anders is, maar toch gebaseerd op de natuur. Of dit nu het promoten is van de natuur, zoals ik doe in mijn functies als voorzitter en presentator, of dieren help, zoals bij de opvang, of educatie verzorg, in de vorm van de wetenschappelijke collectie voor het museum: het is allemaal even belangrijk.”

Wat hoop je het aankomende jaar te bereiken met de egelopvang?
,,Met 1300 egels zijn we nu al de grootste egelopvang van Nederland. Het gebouw daarentegen blijft helaas net zo klein als het tien jaar geleden was. Toen vingen we nog niet zoveel egels op. Mijn stille hoop is natuurlijk dat we mogen en kunnen uitbreiden. Op welke manier dit eventueel zou kunnen gebeuren, moet nog uitgezocht worden.”

Wat hoop je het aankomende jaar te bereiken met de NVWA?
,,Onderwerpen als natuur, milieu en duurzaamheid zijn zeer belangrijk en moeten groots onder de aandacht van onze omgeving worden gebracht. Daar zijn wij nu mee aan de slag. Kinderen zijn in deze de belangrijkste schakel, zij zijn immers de toekomst. Ik hoop dan ook dat de Natuur- en Vogelwacht in deze kwestie een grote rol mag gaan spelen. In mijn toekomstplaatje zie ik dan ook ons centrum letterlijk als centrum voor verbinding. Hier komen mensen en de natuur, het milieu en het oog op duurzaamheid samen.”

Nanda van Heteren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden