Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

College Alblasserdam: miljoen euro voor opknappen straat De Vang

Nieuws 775 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Om de straat De Vang op te knappen wil het Alblasserdamse college iets meer dan 1 miljoen euro uittrekken.

De Vang is buiten het vorig jaar afgelopen grote reconstructieprogramma van buurt Blokweer gebleven. Door de slappe veengrond onder De Vang is ondergrond door verdroging en samendrukking zoveel gezakt dat forse hoogteverschillen zijn ontstaan tussen de woningen en de straat. Hierdoor zijn woningen moeilijk bereikbaar en ligt de straat erg laag ten opzichte van het open waterniveau. 

De bodem is opgebouwd uit voornamelijk slappe veenlagen. In de praktijk is circa vijftienjaar na een reconstructie de merkbare zakking bereikt. Bij de eerste aanleg van de straat zijn al maatregelengenomen om de zakking te beperken. Door het ophogen van de straat zal een nieuw evenwicht moeten gaan ontstaan. 

Aanvullende maatregel
De zakking zal minder snel gaan dat de afgelopen twintig jaar, maar er zal volgens de gemeente over enkele jaren een, weliswaar kleinere, maatregel voor het corrigeren van gezakte verhardingen nodig zijn. Omdat de zakking minder is dan de afgelopen twintig jaar zal voor het riool naar verwachting geen aanvullende maatregel nodig zijn.

Er is na hevige regenval langdurig wateroverlast op straat. De bomen zijn door de slechte bodem en het hoge grondwater onderontwikkeld of verdwenen. Door het zakken en vervormen van de ondergrond moet ook de riolering en de gas- en elektraleiding, zowel de hoofd- als de huisaansluitleidingen worden vervangen.

Natuurvriendelijke oevers
In overleg met de bewoners is een herinrichtingsontwerp gemaakt. Binnen dit ontwerp zijn ook diverse klimaatadaptieve maatregelen geïntegreerd die wateroverlast en verdroging van de bodem tegengaan. Ook worden langs de watergang natuurvriendelijke oevers aangelegd en in de openbare ruimte groen toegevoegd.

De totale investering voor de Vang bedraagt 1.170.000 euro. Hiervan is al 139.000 euro toegekend door de gemeenteraad als voorbereidingskrediet. 

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden