Afbeelding
Foto: Cees van der Wal

Stichting Quiet Alblasserdam maakt armoede lichter

Nieuws 1.625 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Ongeveer zevenhonderd Alblasserdamse huishoudens kampen met armoede. Stichting Quiet Alblasserdam helpt hen. Samen met ondernemers schenkt Quiet Alblasserdam mensen die nauwelijks rondkomen regelmatig producten of diensten, wat hun leven lichter maakt.

“Het aantal inwoners dat in armoede leeft neemt nog steeds toe”, weet de Alblasserdamse ondernemer Wendelien de Waaij. “Daarom hebben we bij Stichting Quiet meer sponsoren nodig. Op dit moment zijn er ongeveer twintig ondernemers die ons sponseren.”

Schaamte
Samen met ondernemer Barbera Struis is Wendelien ambassadeur van Quiet Alblasserdam, dat onderdeel is van Quiet Drechtsteden. Barbera: “Het spreekt me aan dat het werk lokaal is en directe impact heeft. Je kunt het leven van mensen die het zwaar hebben iets leuker maken. We hopen dat meer mensen die in armoede leven van ons platform gebruik gaan maken, zodat we hun probleem kunnen verzachten.” Wendelien: “Door schaamte, angst en emoties is het voor mensen in armoede vaak lastig om erover te praten. De oorzaken van armoede zijn divers. Members zijn bijvoorbeeld vluchtelingen en mensen die in de schuldsanering zitten. Ook langdurige ziekte kan een oorzaak zijn van armoede.” Stichting Quiet is sinds twee jaar actief in Alblasserdam. Wekelijks melden zich nieuwe ondernemers die willen meedoen.

Isolement
Langdurig geldgebrek brengt mensen soms in een sociaal isolement, merken de ambassadeurs. Wendelien: “Wie in armoede leeft kan niet op vakantie of naar de kapper en niet naar een restaurant. Ook kunnen deze mensen nooit een vriend of vriendin uitnodigen voor een kopje koffie buiten de deur. Daardoor zonderen zij zich steeds verder af.”

Gratis knipbeurt
Stichting Quiet probeert armoede te verzachten met gratis aanbiedingen van lokale ondernemers of particulieren, zoals een knipbeurt bij de kapper, schoolspullen, een kopje koffie, festivalkaartje of sportles. Wendelien: “Quiet geeft geen geld aan members. De gratis diensten en producten krijgen zij aangeboden via de Quiet-app, via een beveiligd algoritme.”

Weer volwaardig
Barbera: “Via de app krijgen members de vraag wat ze van het aanbod vonden. Vaak krijg je mooie reacties. Vorig jaar hadden we een actie met het Lammetjeswielfestival. Een member schreef: ‘Ik durfde niet, maar heb mijn mooiste kleren aangetrokken en ben toch gegaan. Ik heb een fantastische avond gehad’.” Wendelien: “Door te kunnen meedoen voelen mensen zich weer volwaardig.” Wendelien en Barbera vinden het leuk om in hun eigen dorp, waar ze veel ondernemers en inwoners kennen, een rol te vervullen.” Barbera: “We zijn allebei niet bang om op mensen af te stappen, daarmee kun je je inzetten voor zo’n mooi doel.”

Eerlijk verdeeld
Meedoen is voor ondernemers laagdrempelig. Barbera: “Een bloemist kan bijvoorbeeld eens in de maand een bloemetje aanbieden. Een ondernemer kan op elk moment het aanbod aanpassen of stoppen. Alle aanbiedingen worden eerlijk verdeeld over de groep. Een member kan een aanbieding accepteren of afwijzen.”

Naast de producten en diensten is er geld nodig voor onder andere het verder ontwikkelen van de Quiet-app, de website en het maken van promotiemateriaal. 

Inschrijfmomenten
Stichting Quiet heeft bij de Voedselbank en de Minimaatjes bij Mfc Maasplein inschrijfmomenten voor nieuwe members gehouden. Wendelien: “Ook hebben we contact gelegd met organisaties waar we mensen treffen die wij kunnen inschrijven bij Quiet.” Op maandagochtend 5 juni houdt Quiet Alblasserdam weer een inschrijfochtend voor members. Deze vindt plaats in Het Brughuis en duurt van 10.30 tot 12.00 uur. Meer informatie: quiet.nl/drechtsteden of Barbera.Struis@Quiet.nl en Wendelien.de.Waaij@Quiet.nl

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app