• Het logo van de campagne in Papendrecht.
• Het logo van de campagne in Papendrecht. Foto: Aangeleverd

Eerste ondergrondse afvalcontainers voor nieuwe afvalinzameling geplaatst

Nieuws 1.375 keer gelezen

PAPENDRECHT • Vanaf maandag 22 mei worden in de wijken Molenvliet en Wilgendonk en enkele andere locaties in Papendrecht ondergrondse containers geplaatst. Bewoners van die wijken kunnen daar straks hun restafval kwijt met behulp van een pasje dat ze van HVC ontvangen.

De plaatsing van de ondergrondse containers zijn de eerste echt concrete werkzaamheden om Papendrecht voor te bereiden op de nieuwe afvalinzameling. Deze wordt in fases in heel Papendrecht ingevoerd en is eind 2023 afgerond. Als eerste zijn de wijken Molenvliet en Wilgendonk aan de beurt.

Veel restafval in Papendrecht
Papendrecht zit bij de gemeenten in Nederland die nog het meeste restafval produceren. In het restafval zit nog heel veel afval, waarvan de grondstoffen nog gebruikt kunnen worden, zoals plastic, blik en drinkpakken en groente- en fruitafval, tuinafval en etensresten. Dat kan en moet omlaag, vindt de gemeente. Met de nieuwe afvalinzameling moet dat gaan lukken.

Hergebruiken
Het houdt in dat veel afval, waarvan de grondstoffen kunnen worden hergebruikt, aan of bij huis wordt opgehaald en dat afval dat niet meer gebruikt kan worden (restafval) weggebracht wordt naar een ondergrondse container in de buurt. Dit restafval wordt uiteindelijk verbrand. Alle huishoudens krijgen hierover nog een brief van HVC met daarbij een pasje om de ondergrondse container te openen. In het begin is dat nog gratis, maar vanaf 1 januari 2024 gaan mensen via de afvalstoffenheffing betalen voor elke keer dat zij hun pasje gebruiken.

Vanaf 1 januari 2024 verandert de afvalstoffenheffing. Dit bestaat dan uit een vast- en variabel tarief. Het vaste tarief zit in de Afvalstoffenheffing waar elk huishouden jaarlijks een aanslag van krijgt. Het variabel tarief is waarvoor betaald wordt elke keer dat restafval in de container wordt gegooid met het pasje. Of het aantal keren dat gebruik gemaakt wordt van de grijze container. Dit wordt het volgende kalenderjaar verrekend in de aanslag Afvalstoffenheffing. Dus hoe minder restafval, des te lager de afvalstoffenheffing.

Brieven
Alle bewoners in Papendrecht hebben al enkele brieven met een folder van de gemeente ontvangen waarin de nieuwe afvalinzameling werd aangekondigd. Tijdens 14 inloopavonden konden zij de locaties bekijken van de ondergrondse containers en daarop reageren.

Voor wie het allemaal nog eens wil nalezen of de locaties wil bekijken: op www.papendrecht.nl/afval staat meer informatie en ook een animatiefilmpje waarin alles eenvoudig is uitgelegd.

Over het in gebruik nemen van de ondergrondse containers en het gebruik van het afvalpasje krijgen alle bewoners nog een brief van HVC.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden