Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Uitgebreid koor Soli Deo Gloria met Requiem van Mozart in Papendrecht

zaterdag 25 november 2023 20:00

20:00, Papendrecht, Bethlehemkerk. In de Bethlehemkerk aan de Van der Palmstraat in Papendrecht verzorgt COV Soli Deo Gloria op zaterdag 25 november een uitvoering van werken van onder meer Bach en Mozart.

Het koor en vier solisten worden ondersteund door een 25-koppig orkest onder leiding van dirigent Danny Nooteboom en Julia Buizer op orgel. Solisten zijn : Elise van Es, sopraan; Iris Bouwman, alt; Salvado Veiga, tenor en Luka den Boer, bas.

Het koor is uitgebreid met enkele tientallen project- en scratchleden. Dat wordt vaker gedaan bij grote concerten.

Het concert begint met het Ave Verum Corpus van Mozart ; een ingetogen kort stuk waarvan de tekst dateert uit de veertiende eeuw. Daarna volgt de Kantate 140 van Bach : Wachet auf, ruft uns die Stimme. Op zondag 26 november worden in de protestante kerken de overledenen van het afgelopen jaar genoemd en herdacht. Het koraal ‘Wachet auf’ (wordt wakker) wordt dan ook vaak gezongen.

Na de pauze volgt het beroemde Requiem van W.A. Mozart. In de laatste dagen van zijn leven, zelfs op zijn sterfbed, schreef Mozart deze dodenmis (1791). Op veel plaatsen was het Requiem nog onvoltooid. Mozarts oud-leerling, Franz Süszmayr heeft de dodenmis voltooid.

Het is een mengsel van allerlei stijlen, van het oude Gregoriaans tot de opera. Misschien dat het werk daarom ook zoveel mensen aanspreekt. Het staat op nummer 2 in de Klassieke Top 400 van NPO Klassiek! Het duurt iets minder dan een uur.

Het concert wordt gehouden in de Bethlehemkerk ; van der Palmstraat 1, Papendrecht.

Zaal open: 19.30 uur. Begin: 20.00 uur. Einde: 22.30 uur. Scratchleden kunnen zich nog steeds opgeven via de website. Kaarten via de website www.cov-solideogloria.nl of via de leden of aan de kassa.