Lezing over scheepsbouw in Alblasserdam

dinsdag 27 september 2022 20:00

20:00, Alblasserdam, Damsteen. Op dinsdagavond 27 september verzorgt Bram Belder een lezing voor leden van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en andere belangstellenden. Het thema is: ‘Scheepsbouw in Alblasserdam: Werf de Noord en Van der Giessen-de Noord’.

Plaats van handeling is gebouw De Damsteen aan het Cortgene. Aanvang 20:00 uur. Zaal open 19:30 uur. De toegang is vrij.

In 2008 werden het terrein en de gebouwen van de vroegere Werf de Noord verkocht aan Oceanco. Er kwam een eind aan een periode van 104 jaar waarin het scheepsbouwbedrijf werd uitgeoefend door opeenvolgende generaties van de familie Smit onder verschillende namen en rechtspersonen. In 1962 fuseerde de werf met C. van der Giessen & Zonen’s Scheepswerven uit Krimpen aan den IJssel en ging verder onder de naam Van der Giessen-de Noord. Na verkoop verrees op de locatie een nieuwe werf die weinig meer deed denken aan de in 1904 opgerichte Werf de Noord.

In de lezing wordt gekeken naar de historie van de werf, de familie Smit komt aan bod, de productie en de verschillende diversificaties worden behandeld en een aantal gebouwde schepen zal de revue passeren.

Locatie