Afbeelding
Foto: 123rf.com

Trombone centraal in eerste zaterdagmiddagconcert

zaterdag 1 oktober 2022 15:30

15:30, Papendrecht, De Morgenster. Op 1 oktober gaat het 41e seizoen zaterdagmiddagconcerten van start met trombone. In dit 258ste concert zal de Papendrechtse trombonist Beat Maurer de alt- en de tenortrombone bespelen, begeleid door Arie de Bruijn op orgel.

De naam trombone is afgeleid van het Italiaanse ‘tromba’, dat ‘grote trompet’ betekent. Dat klopt ook, want de tenortrombone is tweemaal zo lang als de trompet. Uiteraard door de schuif die de toonhoogte varieert.

Vooral het ‘vocale spelen’, dat belangrijk is voor het 16e en 17e eeuwse ensemblerepertoire, is een fundament voor de basistechniek van een trombonist. Daarom opent het programma met het vocale ‘Onze vader’ van Arvo Pärt en Steigleder. Aansluitend een prachtige Canzon (lied) van Frescobaldi gevolgd door een transcriptie van een hoboconcert van Marcello.

Ook in de volgende bekende werken staat het ‘vocale spelen’ centraal: Wohl mir dass ich Jesum habe van Bach en Lascia ch’io pianga van Händel.

Via de renaissance en de barok komen we tenslotte bij de romantiek met de Aria van Flor Peeters, een treurmars uit een tromboneconcert van David en als afsluiting het virtuoze Morceau symphonique van Guilmant. Enkele orgelwerken ter afwisseling maken het concert compleet.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd voor dit zaterdagmiddagconcert op zaterdag 1 oktober, 15:30 uur in de Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 te Papendrecht. Toegang is vrij, collecte bij uitgang.

Locatie