• Burgemeester De Bruin overhandigt de oorkonde aan André de Jager. Foto: Chris Wijmans
• Burgemeester De Bruin overhandigt de oorkonde aan André de Jager. Foto: Chris Wijmans

André de Jager veertig jaar organist

Algemeen 2.211 keer gelezen

PAPENDRECHT • De Papendrechtse organist André de Jager vierde zaterdag zijn veertigjarig jubileum als organist. Die avond werd hij tevens benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht.

Ook Simon van Dalen kon 40 jaar geleden niet vermoeden dat het twaalfjarig jochie dat hij aan de hand naar de kerk meenam om orgel te spelen, zou uitgroeien tot één van Nederlands bekendste organisten.

Maar de Papendrechtse André de Jager werd afgelopen zaterdag tijdens zijn jubileum concert door burgemeester De Bruin juist daarom benoemd tot 'Stadsorganist'.

Uniek
"Dat is uniek voor Papendrecht," aldus de burgemeester. "En volkomen terecht." André en echtgenote Catharina ontvingen daarvoor een speciale oorkonde.

Volle kerk
Met de indrukwekkende steun van christelijk koor Deo Cantemus en sopraanzangeres Judith Sportel mocht organist André de Jager zaterdag op onvergetelijke wijze zijn veertigjarig jubileum als organist vieren.

Een volle Bethlehemkerk aan de Van der Palmstraat in Papendrecht was getuige van een wel heel bijzonder concert.

De prachtige orgelsolo's van André werden afgewisseld door de adembenemende koorzang van het ruim 80 jaar oude Rotterdamse Deo Cantemus, onder leiding van de Papendrechter dirigent Hans van Blijderveen.

Met ruim 240 leden één van de grootste Nederlandse koren, en daarmee een wel zeer passende hommage aan de betekenis van de plaats die André de Jager inneemt. Dat alles werd nog eens op unieke wijze omlijst door de perfect sopraanstem van zangers Judith Sportel die solo en in samenzang met het koor een aantal prachtige liederen ten gehore bracht.

In de loop van zijn carrière ontving André de Jager erkenning op hoog niveau zoals de Bronzen en Zilveren Medaille van de Société Académique d'éducation et d'encouragement 'Arts, Sciences, Lettres' in Parijs.

Draaginsigne
Ook ontving hij van het Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse kerk in Nederland het Draaginsigne in Zilver wegens het vervullen van de functie van kerkorganist gedurende 25 jaren. Bovendien werd hij in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Grote concerten speelde hij onder andere in 2013 in de Notre Dame van Parijs. Zijn bijzondere bijdrage aan de Nederlandse orgelcultuur werd door het concert op wel zeer bijzondere wijze benadrukt.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden