• Een artist impression van het nieuwbouwproject KLOOS.
• Een artist impression van het nieuwbouwproject KLOOS. Foto: Aangeleverd

Verkoop woningen ‘KLOOS’ start in september

Algemeen 1.973 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Projectontwikkelaar FSD hoopt in september te starten met de verkoop van de appartementen van woningbouwproject KLOOS in Alblasserdam.

Een nieuwe toekomst voor het terrein van Mercon-Kloos langs de West-Kinderdijk in Alblasserdam; realisatie hiervan lijkt binnen handbereik te zijn. De planning is dat de 275 woningen en appartementen in september in de verkoop gaan. De sloop van de huidige bedrijfsruimtes en het bouwrijp maken begint na de zomer, met aansluitend de start van de bouw.

Verantwoordelijk daarvoor is projectontwikkelaar FSD. Het bedrijf nam bijna drie jaar geleden het project over van de vorige eigenaar. Waar voorgangers strandden, wist FSD wel resultaat te boeken.

Nauw overleg
 In nauw overleg met het gemeentebestuur én omwonenden, benadrukt projectontwikkelaar Jeroen Nieuwenhuis. “Daar hebben we veel tijd en energie ingestoken, zoals we bij al onze projecten doen. De kennis van omwonenden is voor ons zeer waardevol. Zij kennen de locatie, weten wat er speelt en hoe het er in de praktijk aan toegaat.”

Deze input zorgde in de bijna drie jaar voor de nodige aanpassingen. Een goed voorbeeld: het verplaatsen van verkeersontsluiting van de Molenkade naar ‘t Zwarte Paard. De plannen zijn nu in een vergevorderd stadium, maar het overleg blijft deel uitmaken van het proces. In februari was er nog een bewonersbijeenkomst over de inrichting van de openbare ruimte. 

Nieuwenhuis: “Nu is het moment om bepaalde zaken met elkaar af te stemmen. Veel staat al in de steigers, maar er zijn nog geen beslissingen genomen over hoe iets precies vorm wordt gegeven. Daar betrekken we graag de omwonenden bij. Neem de bankjes in de openbare ruimte: we kregen daarvoor de suggestie om die in de vorm van op rails geplaatste pompwagens te maken, om het industriële verleden terug te laten komen.”

Samenwerking
Hij roemt aansluitend daarop de samenwerking met het Alblasserdamse gemeentebestuur. “De lijnen zijn heel kort. Daarnaast stellen zij zich op het standpunt: als omwonenden ergens akkoord meegaan, dan zijn wij ook akkoord. In de praktijk werkt dat heel prettig, zij werken en denken heel positief met ons mee.”

Met het Alblasserwaardse bouwbedrijf Blokland Bouwpartners is al een overeenkomst gesloten. “Zij zijn nu bezig met de bouwvoorbereiding. Het bestemmingsplan is vastgesteld en de omgevingsvergunning wordt beoordeeld.” 

Uitschieters
De belangstelling voor de nieuwe woningen en appartementen, variërend van 60 tot 275 vierkante meter, is in ieder geval groot. “Er zijn nu al 2100 inschrijvingen voor onze nieuwsbrief. Een groot deel van de belangstellenden komt uit de Alblasserwaard, met uitschieters naar steden als Rotterdam en Utrecht.”

Tegelijkertijd verloopt niet alles vlekkeloos. Begin maart was er een zitting bij de Raad van State, waarbij een aantal omwonenden hun bezwaren inbrachten. Over enkele weken volgt de uitspraak. 

“Een belangrijk punt daarbij zijn de zorgen rond de schade die toegebracht zou kunnen worden door de bouwactiviteiten”, vertelt Jeroen Nieuwenhuis. “Wij zijn in gesprek met de bezwaarmakers en alle andere omwonenden om hun zorgen weg te nemen. Wij verwachten dat we er met elkaar uit gaan komen. Op 11 april worden de omwonenden uitgenodigd om te vertellen hoe de bouw daadwerkelijk gaat plaatsvinden, met onder meer uitleg over de routes van de vrachtwagens rijden en waar en hoe de nul- en trillingsmetingen worden gedaan.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden