• De locatie Loopplank.
• De locatie Loopplank. Foto: Bert Bons

Fel verzet omwonenden tegen plaatsing tientallen flexwoningen in Alblasserdam

Algemeen 1.653 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het besluit van het college van Alblasserdam om flexwoningen aan de Pieter de Hoogplaats te plaatsen stuit op onbegrip en fel verzet van omwonenden.

De publieke tribune zat afgelopen week boordevol tijdens de raadsvergadering waarin het besluit werd besproken. Het college wil veertig tot zestig tijdelijke woningen aan de Pieter de Hoochplaats realiseren. Ze zijn bedoeld voor jongeren en mensen die om uiteenlopende redenen met spoed een woning zoeken in Alblasserdam. 

Een inspreekster vertolkte de gevoelens van de omwonenden. Zij sprak allereerst de teleurstelling uit over het uitblijven van overleg. “U stelt zélf waarde te hechten aan communicatie en aandacht te willen besteden aan participatie. Maar dat doet u met een brief op de deurmat van omwonenden, waarin staat dat de locatie al vaststaat. Blijkbaar houdt u niet vast aan uw eigen principes.”

Asielzoekerscentrum
Ze plaatste daarnaast vraagtekens bij het uitgangspunt ‘tijdelijk’. “U spreekt over een periode van vijftien jaar. Voor ons is dat zo goed als permanent. Een mooi staaltje politiek.”

Ook de geplande invulling met deels statushouders en spoedzoekers zorgde voor kritiek. “Wordt dit een verkapt asielzoekerscentrum? Het lijkt erop dat dit een opvang wordt voor maatschappelijk niet te plaatsen mensen. Wij maken ons grote zorgen over de impact die dat zal hebben op onze wijk.”

Minachting
Wat de inspreekster betreft zouden andere plekken in Alblasserdam meer geschikt zijn. Met name noemde ze de locatie Molenzicht, waar het college ook onderzoek naar had gedaan. “In plaats van 414 heb je daar met 283 omwonenden te maken. Daarnaast hoeft er niet gezocht te worden naar een alternatieve tijdelijk onderkomen voor basisschool ‘t Nokkenwiel, die gepland was waar u de flexwoningen wilt plaatsen.”

Ze sloot af met een aantal vragen. “U spreekt nu al van een beheerderswoning, dus blijkbaar verwacht u problemen. Wat betekent dit voor onze veiligheid en die van onze kinderen? Hebben wij straks nog een fijne woonplek? Bij wie kunnen we aankloppen als het gaat om de waardedaling van onze woningen? Wat gebeurt er na de termijn van vijftien jaar? Wat wordt de verdeling tussen statushouders, spoedzoekers en jongeren? Voor ons voelt dit totnogtoe als totale minachting van onze belangen.”

Heftige emoties
Wethouder Margreet de Deugd benadrukte in een reactie dat de inbreng van de omwonenden zeker een belangrijke rol gaat spelen. “Maar niet bij de keuze van de locatie. Ik begrijp de heftige emoties en dat dit voelt als een overval, maar elke locatiekeuze had voor omwonenden heel moeilijk geweest.”

Directe aanleiding voor de inzet van flexwoningen was het initiatief van woningcorporatie Woonkracht10 om deze aan te bieden. “Dat was in november. Wij kampen met het feit dat de geplande nieuwe permanente woningen niet tijdig aan de behoefte op korte termijn kunnen voldoen. Daar bieden de flexwoningen wel een oplossing voor.” 

Ook speelde de spreidingswet waarmee gemeenten gedwongen kunnen worden asielzoekers op te vangen. Door ruimte te bieden aan statushouders wil Alblasserdam dat scenario voorkomen.

Onleefbare situatie
De gestelde vragen van de omwonenden gaan wat de wethouder betreft een rol spelen in het verdere traject. “We staan pas aan het begin. De zorgen om het ontstaan van een onleefbare situatie, het verliezen van het gevoel van thuis en de waardedaling van uw woningen, die zijn niet onterecht. Als het nodig is om een aantal woningen minder te plaatsen of te kiezen voor een aanvulling met enkele gezinnen, dan doen we dat.”

Ze verwees daarnaast naar de eerder gehouden informatieavond voor omwonenden. “Daar zijn ook tips en suggesties gedaan, waarmee we zelfs een win-winsituatie kunnen realiseren. Alle op- en aanmerkingen nemen we mee in het verdere proces. Voor alle zorgen zijn mogelijke oplossingen denkbaar.” 

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden