Afbeelding
Foto: Peter Stam

Vraagtekens politiek Alblasserdam bij ambitieuze plannen Poort aan de Noord

Algemeen 943 keer gelezen

ALBLASSERDAM • PvdA, VVD, CDA en SGP hebben nog de nodige vraagtekens rond de ambitieuze plannen rond de Poort aan de Noord, de ontwikkeling van het voormalige Nedstaalterrein in Alblasserdam met onder meer transferium voor het Kinderdijkse molengebied, een evenemententerrein en parkeerruimte voor bedrijven. 

De partijen vragen zich vooral af of de lat niet te hoog wordt gelegd. Het voorstel van wethouder Ramon Pardo om 200.000 euro uit te trekken voor het opstellen van een gebiedsvisie werd tijdens de  commissievergadering met kritische kanttekeningen ontvangen. “Is dit zeer ambitieus en haalbaar of heel veel luchtfietserij?”, vroeg Eric Boersma (SGP) zich af. “Onze fractie is daar nog niet over uit.”

PvdA-er Haci Erdogan stelde de vraag die bij meer partijen speelde: “Wat hebben de Alblasserdammers hieraan? U tekent bijvoorbeeld honderd parkeerplaatsen voor Fokker uit Papendrecht in. Waarom moeten wij andere gemeenten helpen hun problemen op te lossen? Die ruimte kunt u ook gebruiken om bedrijven uit ons dorp te verplaatsen om plaats te maken voor woningbouw.” 

Wethouder Pardo reageerde daar resoluut op. “U denkt te klein. De regio is afhankelijk van ons, wij zijn afhankelijk van de regio. Door nu samenwerking aan te bieden, kan ik op een later moment ook aankloppen bij andere gemeenten als wij hun medewerking nodig hebben.”

Openbaar vervoer
Een belangrijk punt was daarnaast de plaats van openbaar vervoer in het plan. Te mager, oordeelden meerdere partijen. “Het behoud en mogelijk verbeteren van het huidige aanbod, waar u op inzet, steekt schril af bij de stevige ambities op andere punten”, stelde Herman Verweij (VVD). En Arco Strop (CDA): “Ik zie nul garanties dat er ook daadwerkelijk een openbaar vervoerhub gaat komen, zoals wij graag zouden zien.”

Pardo liet weten daar druk mee bezig te zijn: “Ik voer intensieve gesprekken met de regio en de provincie. De gedeputeerde zegt: ‘Komt u eerst met een goed plan, dan kunnen we verder praten.’ Mede daarom is het opstellen van deze gebiedsvisie zo belangrijk. Hoe graag ik ook zou willen, ik kan nu nog niet hard toezeggen dat deze hub er gaat komen.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie