• Meta, Jacqueline en Arjan (v.l.n.r.) in een tuin aan de Boomgaardstraat.
• Meta, Jacqueline en Arjan (v.l.n.r.) in een tuin aan de Boomgaardstraat. Foto: Bert Bons

Vrijwilligers Ruiltuinen Papendrecht scheppen planten uit tuinen sloopwoningen

Algemeen 1.259 keer gelezen

PAPENDRECHT • Enkele vrijwilligers van de Ruiltuinen in Papendrecht zijn vrijdagochtend 17 maart begonnen met het halen van waardevolle planten uit tuinen van sloopwoningen aan de Weteringsingel, Boomgaardstraat en een deel Badhuisstraat.

“We doen dat uiteraard in overleg en met toestemming van woningbouwvereniging Woonkracht10”, vertelt Arjan Korteland van de Ruiltuinen. “We kunnen nog niet in elke tuin aan de slag, omdat er hier en daar nog mensen wonen.”

De meeste bewoners uit de drie straten zijn inmiddels verhuisd. De sloop van de woningen gaat naar verwachting in mei van dit jaar van start. “We doen nu een eerste ronde en straks komt er nog een tweede ronde, dan gaan we de wat grotere planten, struiken en bomen eruithalen.”

De Wielen
Mede-initiatiefnemer van de actie in de sloopstraten is IKC De Wielen. Deze school wil graag haar schoolplein vergroenen, maar wil dit zoveel mogelijk budgetneutraal doen. De kinderen van de school komen helpen bij het lossteken van de planten en bloembollen.

“Voor ons is dit een actie om te redden wat er te redden valt”, vertellen Meta Kruijs en Jacqueline van der Linde van de Ruiltuinen, die vrijdagochtend samen met Arjan Korteland aan de slag zijn gegaan in de tuinen van de onbewoonde huizen.

Biodiversiteit
“We zoeken bloeiende planten die goed zijn voor de biodiversiteit. Die zijn voor de school, maar ook voor onze twee ruiltuinen bij De Spil en bij de Heerlijkheid van Papendrecht.”

De twee ruiltuinen in Papendrecht draaien zo goed, dat ze regelmatig geen aanbod meer hebben voor belangstellenden. “Dan lijkt het alsof het niet goed loopt, omdat er niet zoveel te ruilen valt, maar in de werkelijkheid gaat het bijna té goed”, legt Meta uit. “Met deze actie bij de sloophuizen willen we graag onze voorraad weer goed aanvullen, want het seizoen gaat weer van start.”

Bij de twee ruiltuinen in Papendrecht mogen gratis planten, bloembollen en struiken worden afgehaald, maar ook worden gebracht. De initiatiefnemers van de ruiltuinen willen Papendrecht nog groener maken.

Meer informatie over de ruiltuinen in Papendrecht, de spelregels en het aanbod, staat op www.puurpapendrecht.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden